söndag, juni 25, 2006

Bärparfait i rånkorg

BÄRPARFAIT:

4 äggulor
1 dl florsocker
3 dl åkerbärssylt
3½ dl tjock grädde

GÖR SÅ HÄR:

1. Vispa äggulor och socker pösigt i vattenbad
(en liten kastrull i en större med vatten )
2. Vispa till krämen tjocknat
3. Tag av krämen och vispa den kall
4. Rör ner sylten i äggkrämen
5. Vispa grädden och blanda med bärkrämen
6. Frys parfaiten

RÅNKORG:

125 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
1½ dl vatten
3 dl vetemjöl


GÖR SÅ HÄR:

1. Smält smöret och rör i sockret tills det smält
2. Blanda i de övriga ingredienserna
3. Hetta upp och smörj ett rånjärn
4. Lägg 1 msk av smeten i järnet och grädda
5. Tag upp rånet när det är gyllenbrunt och lägg det snabbt över en kopp, så att det stelnar i en korgform. Obs! Det går fort.

Korgarna fylls med tre kulor bärparfait, färska eller frysta bär och lite vispad grädde på toppen. En festlig efterrätt.

Åkerbären kan bytas ut mot samma mängd andra bär, t. ex. hallon eller jordgubbar.
En vanlig plättlagg kan användas i stället för ett rånjärn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...