torsdag, juni 01, 2006

Smörbullar med mandelmassa

ca 35 st

9-10 dl vetemjöl
150 g smör
50 g färsk jäst
3 dl k a l l mjölk
½ dl strösocker


FYLLNING:

150 g smör
150 g mandelmassa


TILL PENSLING OCH GARNERING:

ett uppvispat ägg och en ½ dl hackad mandel

GÖR SÅ HÄR:

1. Häll 9 dl vetemjöl i en skål
2. Finfördela smöret i mjölet
3. Rör ut jästen i den k a l l a mjölken, tillsätt den tillsammans med resten av mjölken och sockret
4. Arbeta hastigt ihop degen. Tillsätt mera mjöl om degen är för lös och "kladdig"
5. Ta upp degen på mjölat bakbord men k n å d a i n t e
6. Riv mandelmassan grovt
7. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 20x40 cm
8. Bred smör över degen och strö på mandelmassan
9. Rulla ihop degen och skär den i 2-2½ cm breda bitar
10.Lägg bullarna i pappersformar på plåt och täck med bakduk
11.Låt bullarna jäsa väl till nästan dubbel storlek i 1-1½ timme i rumstemperatur
12.Pensla med uppvispat ägg och strö på mandeln
13.Grädda i ugn vid 250 grader 6-10 minuter
14.Låt bullarna kallna på galler under bakduk

Obs! Det är särskilt viktigt att dessa bullar inte står för varmt under jäsningen.

4 kommentarer:

  1. De här bullarna var både smidiga att göra och absolut de jag lyckats bäst med. Jättegoda och saftiga utan massa jobb med fingervarmt vatten osv...

    /Lina

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym, det gläder mig att du också tycker det. Utan tvekan är detta det bästa bullrecept jag vet. Snabbt får man till en deg som inte alls kladdar speciellt mycket bara smöret är kallt. Ofta använder jag precis samma deg till kanelbullar också.

    SvaraRadera
  3. Verkar gott! Tänkte prova detta recept, men behöver få veta hur mycket socker det egentligen ska vara i fyllningen? Kan inte se att det står i ingredienserna, men i själva receptet verkar det som att det ska vara socker blandat i smöret.

    SvaraRadera
  4. Hej Rickard: Bra att du påpekade det. Det har kommit med en rad för mycket i receptet. Ibland använder jag samma deg till kanelbullar och då rör jag socker och smör till fyllningen innan jag strör över kanel. Du behöver naturligtvis inget socker alls i fyllningen om du använder mandelmassa. Den man köper färdig är definitivt tillräckligt söt.

    Man kan också strunta helt i mandelmassan och istället göra fyllningen på 150 g smör och 3/4 dl socker och strö över 1 dl mycket fint hackad mandel. Hoppas du är nöjd med svaret.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...