måndag, juli 10, 2006

Kreolskans gryta

6 personer

9 hg fläskfilé, skuren i skivor
2 kabanosser, skuren i bitar
1 burk syltlök (spara lagen!)
1 burk svarta oliver, urkärnade, delade
1 röd paprika, strimlad
1 dl finhackad ättiksgurka eller cornichons
4-5 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 tsk mejram
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar

(ev. matfett till stekning)

GÖR SÅ HÄR:

1. Fräs upp kabanossern i en stekpanna
2. Lägg över den i en gryta
3. Bryn sedan den skivade fläskfilén och lägg den i grytan
4. Tillsätt de andra ingredienserna och krydda
5. Låt grytan puttra i ca 10 minuter
6. Smaka av kryddningen och tillsätt lag från syltlöken

Den här grytan var en populär bjudrätt i mitten av 1970-talet. Servera den med ris (eller kokt, pressad potatis) och något grönt.

8 kommentarer:

  1. Tack för att du lagt upp detta recept ! Ska bli gott :)

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Lycka till med tillagningen! Kreolskans Gryta värmer gott i vinterkylan.

    SvaraRadera
  3. Hej, Tuss från Åkers styckebruk här din sida kommer jag nog besöka ofta, ska prova på Kreolskans, fast jag vet att "gubben" inte är så förtjust i den, (svärmor) gjorde den ofta. Ska bli kul att prova ditt recept!

    SvaraRadera
  4. Hej Tuss, Nej, smaken är som baken... delad. Jag minns en gång för länge sedan då en förskräckt matgäst undrade vad det var för svarta ögon som stirrade på honom i grytan:)

    Han hade aldrig sett oliver förut.

    SvaraRadera
  5. Tuss här igen! Jättegott blev det o till o med gubben åt med god aptit, den enda ändringen jag gjorde var att ta i paprikapulver mest för färgens skull, och att jag uteslöt oliverna, för det har resten av familjen svårt för. Men säg ett recept man rakt av utan nån liten egen ändring. Tack så mycket , har lagt upp din sida som favorit, så jag återkommer=)

    SvaraRadera
  6. Tack Tuss! Du är så välkommen tillbaka. Recept går alltid anpassa så att det blir ditt eget.

    SvaraRadera
  7. Hello!! I love this recept, which was the first swedish dish my fantastic lovely swdish boyfriend prepare for me.Hugs!!

    SvaraRadera
  8. Hi there Renata,
    Lucky you, you've found a boyfriend with cooking skills.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...