måndag, januari 29, 2007

Svensk Schwarzwaldtårta

Svensk Schwarzwaldtårta 2 dl nötkärnor
2½ dl florsocker
4 äggvitor

FYLLNING:
4-5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
½ dl nötkärnor


GARNERING:
chokladkringlor
1oo g mörk blockchoklad


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mal nötterna och blanda med florsockret
3. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner nötblandningen försiktigt
4. Smörj och mjöla plåtarna noga eller använd bakplåtspapper
5. Grädda tre runda bottnar, ca 23 cm i diameter, i 10-12 minuter
6. Lossa bottnarna försiktigt och låt dem svalna
7. Vispa grädden, vänd ner vaniljsocker och malda nötkärnor
8. Lägg ihop bottnarna med nötgrädde mellan och ovanpå
9. Garnera med chokladkringlor och riven blockchoklad

Den klassiska svenska varianten av Schwarzwaldtårta består enbart av nötbottnar varvade med vispad grädde och garneras oftast med choklad.

Schwarzwälder Kirschtorte och svensk Schwarzwaldtårta har inte mycket mer än namnet gemensamt. Bottnarna i en tysk tårta görs av både mördeg och mjuk chokladkaka och fyllningen består av körsbärskompott och vispgrädde.

8 kommentarer:

  1. Smaskigt!
    Har du kanske recept för pasta med fyra sorters ost?

    SvaraRadera
  2. Pasta ai Quattro Formaggi? Hmm.. Min första tanke är att det säkert finns recept på någon italiensk recept-site. Nu kan inte jag så värst mycket italienska. Men jag kan försöka. Återkommer, Kleio.

    SvaraRadera
  3. Till Kleio, (ostälskare?)
    Fann massor med recept. Det här var nog enklast. Patty´s recept

    Pasta , helst av kort typ, 4 pers.
    SÅS:
    1/4 kopp krämig Gorgonzola ost
    1/4 kopp Fontina ost, tärnad
    1/4 kopp Ricotta
    1/4 kopp Parmesan, riven
    2 msk grädde (ev. mjölk)
    2 msk osaltat smör

    1. Koka pastan
    2. Några minuter innan pastan är klar, smält alla ostar tillsammans med smör och grädde på låg värme i en non-stick kastrull. Om det blir för torrt tillsätt mjölk.
    3. Låt pastan rinna av och häll tillbaka den i kastrullen.
    4. Häll över ostsåsen, blanda väl och servera omedelbart.
    Amerikansk kopp = 2,4 dl
    Engelsk kopp = 2,8 dl

    Andra recept:
    Pasta ai Quattro Fromaggi

    Pasta ai Quattro Fromaggi

    SvaraRadera
  4. Kan man få en liten bit tårta i CD-facket?

    SvaraRadera
  5. Kleio; Det blev två likadana länkar på slutet.
    En av länkarna ska vara
    Blogrecept

    Christina:
    Nja...
    Men vem vet, om ett par hundra år kanske någon har uppfunnit något sätt att skicka inte bara ord omedelbart genom cyberrymden utan också saker och ting ...:_)

    SvaraRadera
  6. Jag åt den förra sommarn på en italiensk restaurang i Warszawa: pasta med fyra sorters ost sås och det var så smaskigt. Vet inte vilka ostar var med i såsen för att de inte ville tala om det och sedan kunde jag aldrig hitta liknande recept. Men nu ska ja njuta igen. Tack! Italienska kan jag inte heller men det kan min bror - så för han hjälpa!

    Christina: jag ska försöka skicka den goda lukten åtminstone..
    Kleio

    SvaraRadera
  7. OK, Kleio! Jag tyckte det verkade lite väl "kletigt" men det är troligt att det är gott ändå.

    Planer finns på en Rom-resa till våren så jag får väl prova rätten på ort och ställe då. Jag har varit i Italien förut - en gång. Det var mycket Pasta. "Too much pasta", sa ett par från Nya Zeeland på jorden-runtresa, som jag träffade i Venedig.

    SvaraRadera
  8. Men pasta är gott och så lätt att laga. Har inte varit i Italien på många år (15 år). Ma kanske skulle ta en weekendresa till våren? Bra ideé.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...