fredag, februari 16, 2007

Köttfärsbiffar med limesås

4 personer

4-5 hg köttfärs
½ dl vatten
2 tsk potatismjöl
1 kokt kall pressad potatis
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök
2 tsk dijonsenap


TILL STEKNING: Matolja+smör

SÅS:
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk råsocker
1 tsk limeskal
4 tsk lime juice
lite salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda färsen med alla de övriga ingredienserna i en bunke
2. Forma färsen till 8 stora biffar och stek dem i olja
3. Blanda alla ingredienserna till limesåsen.

Servera med klyftpotatis och grönsakssalsa.

De här biffarna har inte mycket likhet med de köttfärsbiffar min mamma serverade. De bestod av 3 hg nymalen köttfärs, 4 krossade skorpor, 1 kaffekopp mjölk, salt, vitpeppar, riven gul lök och en äggula.

Precis som jag studerade mamma kokböcker. En av dem var Hemmets Kokbok som gavs ut första gången 1903. Det var en modern kokbok i den meningen att ingredienserna angavs noggrant tillsammans med utförliga tillagningsanvisningar. Nu finns Hemmets Kokbok på nätet. Institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala universitet har publicerat den på webben i en ständigt uppdaterad nätupplaga. Recepten är näringsberäknade och går att räkna om från en till tio portioner. Förslag till allergianpassningar finns på varje receptsida och receptsökningen är mycket enkel.

4 kommentarer:

  1. Menu Tool har jag inte hört talas om...måste kolla. Däremot Hemmets kokbok såg jag för någon vecka sedan. En källa till glädje även det.

    SvaraRadera
  2. Själv fann jag sidorna bara häromdagen så jag har inte hunnit titta igenom allt.
    Det finns ju en uppsjö av kokböcker och recept på nätet. Kan man (någotsånär)ta sig igenom sidor på fler språk än svenskan tycks det oändligt.

    SvaraRadera
  3. Hade ingen aning om limens läkande krafter...och det passar ju bra med tanke på att jag dragit på mig en förkylning.

    SvaraRadera
  4. Det kanske är "Hokus Pokus". Men det här ska visst vara en "reningsdryck" om man dricker 6- 12 glas dagligen under en längre tid:

    *2 msk ekologisk citron- eller limesaft (saft från ½ frukt)
    *2 msk ekologisk lönnsirap (så mörk som möjligt)
    *1/10 tsk cayennepeppar - helst ekologisk
    *Rent, halvljummet eller kallt vatten eller källvatten.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...