fredag, maj 04, 2007

Älgfärsbiffar

För tillfället pågår "Operation frysstädning" hemma hos mig med förhoppning om att i juli-september på nytt kunna fylla frysen med bär och kött.

Ett relativt stort paket älgkalvkött märkt "Till köttfärs" hade länge nog skjutits på framtiden. Det i sin tur beror på att elektriska köttkvarnen säckat ihop. Någon ny lär det inte bli. Alltså fick mammas gamla handrivna Husqvarna Reliance nr. 10 komma till användning igen. Ett museiföremål numera.

När jag malt ½ kg köttfärs hade jag definitivt fått nog. Det gick fruktansvärt trögt. Förmodligen därför att kniven var slö. Dessutom var inte köttet helt upptinat. Resten av köttet fick bli grytkött.

Första tanken var att göra köttbullar av den färdigblandade köttfärsen. Smeten blev lite för lös för det. Jag hade kunnat blanda i potatismjöl. Det fick bli biffar istället. Jag är inte så förtjust i utpräglad viltsmak - ingen smak jag vill förstärka med hjälp av enbär eller timjan.









INGREDIENSER:
4 pers

5 hg älgfärs
ca 50 g bakad leverpastej
2 ägg, uppvispade
3-4 msk ströbröd*
2 msk riven gul lök
1½ dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 buljongtärningar smälta i 1 dl vatten
1 msk rödvin
1 krm svartpeppar, ev. salt


TILL STEKNING: Smör

GÖR SÅ HÄR:
1. Låt ströbrödet svälla i buljong, grädde, vin, soja och uppvispade ägg
2. Tillsätt leverpastej, lök och svartpeppar
3. Blanda ihop allting till en smidig smet
4. Provstek en bit färs och smaka av, eventuellt behövs inget salt
5. Olja händerna och forma biffarna
6. Bryn smöret i en stekpanna
7. Bryn biffarna först på var sida, sänk värmen och efterstek några minuter
8. Stek inte för många samtidigt

Servera biffarna med nykokt potatis, svampstuvning, gelé eller lingon, persilja, saltgurka och grönsaker.

*Ta 1-2 kokta, kalla, mosade potatisar eller uppblött inkråm från franskbröd istället för ströbröd.

Biffarna kan förstås frysas. Bryn dem då bara någon minut på varje sida så att de får färg och yta. Genomstek inte utan låt dem vara råa inuti. Packa in dem kalla, en och en, i plastfolie. Lägg dem sedan i en frysförpackning.

2 kommentarer:

  1. Underbart att se kvarnen på bild!! Jag har en likadan. Också arvegods.

    SvaraRadera
  2. De här gamla kvarnarna går ju bara inte att slita ut.. och vilken kvalitet på köttfärsen det blir, när man mal renskuret och välputsat kött för hand. Inga senor, inga hinnor.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...