lördag, juli 28, 2007

Rabarbermarmelad med Hallon

Hallonbuskar växer utanför min stugknut och rabarbern likaså. Nu är hallonen snart mogna och rabarberstjälkarna går faktiskt fortfarande att använda till marmelad.

Rabarbermarmelad med Hallon











INGREDIENSER:
1 kg rabarber
200 g hallon
800 g socker, knappt 9 dl
saft av en citron
(*ev. 100 g mörk choklad som rörs i medan marmeladen är varm)

GÖR SÅ HÄR:
1. Ansa och skala rabarbern och skär i 2-3 cm stora bitar.
2. Blanda rabarber, hallon, socker och citronsaft i en bunke.
3. Låt det stå i kylskåpet över natten.
4. Koka nästa dag på hög temperatur.
5. Lämna inte grytan utan rör då och då.
6. Häll i 1 dl vatten om det blir torrt i botten.
7. Koka tills det bildas stora sega bubblor (103°, eller gör marmeladprovet)
8. Häll upp på rena glasburkar och skruva på lock.
9. Sätt in burkarna i ugnen 30 min, i 100°.

Det här marmeladreceptet fann jag i Dagens Nyheter sommaren 2006. Resultatet blev så bra och marmeladen har uppskattats av alla som smakat den. Självklart gör jag den i år också. Avnjuts i små portioner och passar alldeles förträffligt som ett tillbehör till vinterns ostbrickor. (Den som vill experimentera kan ju blanda i choklad).

Paus
blåbärNu gör jag uppehåll.
Återkommer om några veckor när det norrländska augustimörkret tätnar och lockar till inomhusvistelse.

5 kommentarer:

  1. Tack för detta recept!

    Jag har fått en hel del rabarber från min mans morbror och har frysen full. Har planerat att göra pajer och krämer när vintervindarna blåser, men nu kan jag även göra marmelad till eftermiddags-skorporna!

    Mums!

    SvaraRadera
  2. Hej Karin!
    Jag har också en del rabarber kvar i frysen. Nu fick jag ett bra tips att använda dem! När jag dessutom är lite inspirerad av Skottlands alla marmelader!

    Igår plockade jag de svarta vinbären av busken. De hamnar nog i filmjölken på mornarna, tror jag...

    Hjortron är det smått om här i år. Fast jag har hittat ca 2,5 l (på en personlig favoritplats)- känner mig riktigt rik!

    Jag älskar bärtiden nu. Det är såå roligt att vara ute och samla ur skogens skafferi!

    Allt gott till dig!
    Anita

    SvaraRadera
  3. Hej, jag heter Gabrielle och jag arbetar på Östersunds-Posten. Hamnade här på din blogg och tycker att den är väldigt bra. Jag håller just nu på att söka efter bloggare till ÖP:s lokala webbsatsning och tror att du skulle vara ett mycket bra tillskott.

    Om du är intresserad av att börja blogga för oss eller helt enkelt vill veta mer så skicka ett sms till 72063, eller maila dina kontaktuppgifter till bloggare@op.se

    Hoppas vi hörs av

    Vänliga hälsningar
    Gabrielle Bäckström

    SvaraRadera
  4. Hoppas du njuter av ledigheten.

    SvaraRadera
  5. Niina: Det blev faktiskt och skogshallon-rabarbermarmelad för mig detta år. Marmeladen blev fast och fin och de flesta burkarna har jag gett bort. De befinner sig i Sthlm vid det här laget.

    Smulan: Jag har hittat 1(!) dl hjortron. Mer lär det inte bli heller. Skogshallon blir det, men de mognar ojämnt. Jag har fyra svartvinbärsbuskar. De bären kan man lita på i alla väder.

    Gabrielle: Jag har skickat ett mail.

    Christina: Hmm... ledig har jag inte varit. Huset fullt, you know, och badutflykter med barnbarnen. Nu är jag ledig.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...