onsdag, augusti 22, 2007

Rödvinbärsgelé

Förra veckan kunde man läsa i Svenska Dagbladet nyheten om att det är ärftliga anlag som gör barn kräsmagade. London University Collage hade utfört den största studien hittills för att komma fram till hur stor andel av barns kräsenhet gällande mat som berodde på genetiska orsaker. Resultatet: 78 % . En förbluffande siffra i det här sammanhanget.

Visst minns jag hur kräsen jag var som barn. Tvångsmatning förekom - med otrevliga konsekvenser som följd. Det var visst så illa att mamma till slut fann för gott att ta mig till en läkare. Hon berättade för honom att jag inte åt någonting. Läkaren tittade på mig. Sedan vände han sig till mamma och sa: - Men ... hon lever ju!

Jag har haft kräsmagade barn. Nu har jag kräsmagade barnbarn. Men den minste, 4-åringen, blir överlycklig när det står en burk rödvinbärsgelé på middagsbordet. När en middag består av potatis, sås, köttbullar (eller kött) och rödvinbärsgelé som tillbehör, blir tallriken tom. En och annan grönsak följer med av bara farten.

Nu har jag kokat rödvinbärsgelé. Lite väl sent, men vinbärsbuskarna står på skuggsidan av huset och det finns fortfarande gott om pektinrika bär.

Gelé kan göras på mer än ett sätt. Det här gamla receptet fungerar för mig. Pressad limesaft fick följa med vid uppkoket den här gången. Det var inte alls dumt.

Rött vinbärsgelé

Rött vinbärsgelé
















INGREDIENSER:

2 ½ kg (5 l) inte för mogna röda vinbär
½ l vatten
strösocker (3/4 kg till varje kg saft)

(saften av 1 lime)

GÖR SÅ HÄR:
1. Rensa (behöver inte repas) och skölj bären.
2. Koka livligt i 5 - 10 minuter.
3. Häll upp koket att självrinna.
4. Väg saften, häll den i kastrullen och sätt tillbaka på plattan.
5. Skaka ner sockret, när det börjar sjuda vid kanterna.
6. Rör försiktigt tills sockret smält.
7. Lyft grytan åt sidan efter uppkoket och skumma.
8. Låt alltsammans stå tills en hinna bildats över geléet.
(Bildas ingen hinna, tillsätt mer socker och koka upp igen).
9. Ta bort hinnan och ös upp geléet i små rena, torra burkar.

Gelé kan med fördel frysas i små plastförpackningar. Det skadar inte gelén.

*Om "olyckan" skulle vara framme och geléet inte stelnar, tillsätt en blandning av 2 tsk socker, 3/4 tsk pektin och 3/4 tsk citronsyra. Sjud några minuter. Om det ändå inte gelear sig - späd med vatten och gör saft.

3 kommentarer:

  1. Det där borde jag med göra. Har massa vinbär..=)

    SvaraRadera
  2. Hej Maja! Jag vet inte var i Sverige du bor. Söderut? Det är så svårt att få bären att "geléa" sig med det här receptet om vinbären är alltför mogna. Då kan man behöva använda en annan metod...

    SvaraRadera
  3. Ja i Halmstad befinner jag mig. Okej tack så mkt för tipset!=)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...