torsdag, september 06, 2007

Eva-Kakor

INGREDIENSER:
25 - 30 stycken

100 g smör eller margarin
100 g kokt kall potatis
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker


PENSLING:
uppvispat ägg

GARNERING:
pärlsocker
ev. finhackad mandel


GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och riv potatisen fint.
2. Arbeta smöret mjukt och smidigt om det är hårt.
3. Blanda i riven potatis och häll på mjölet.
4. Hacka ihop degen så fort som möjligt och knåda ihop med händerna.
5. Ställ degen kallt några timmar.
6. Kavla ut degen tunt, ca 2 mm tjock.
7. Ta ut runda kakor, pensla med ägg, strö över pärlsocker och ev. mandel.
8. Grädda i 225°, ca. 6 - 7 minuter.
9. Låt kakorna svalna på galler.

SmåkakorBaka småkakor kan ibland vara en trevlig sysselsättning om man har gott om tid och inte behöver känna sig stressad. Det finns så många olika sorters småkakor. Har jag någon gång bakat en sort som jag tycker om, fortsätter jag gärna med samma.

När det gäller smaktillsatser kan man lägga till eller ta bort efter eget huvud. Ibland blir det mindre bra, ibland riktigt bra. Vips, har man skapat en ny kaksort.

Finhackad mandel passar bra att strö på Eva-kakorna eftersom de ser lite bleka ut med enbart pärlsocker.

Det går alldeles utmärkt att använda fryst, kokt potatis i den här degen om potatisen rivs halvtinad. Annars är fryst kokt potatis rätt oanvändbart.

Eva-kakorna är ganska frasiga som nygräddade, men mjuknar när de svalnar.

7 kommentarer:

  1. Kall kokt potatis i småkakor var en nyhet för mig! Spännande!

    Men så bakar jag aldrig kakor heller :) Tyvärr, för kakor är ju så gott!

    SvaraRadera
  2. Smulan: Just nu bakar jag mest för att hålla mig varm:) medan vi väntar på en luftvärmepumpinstallation.

    Kall kokt potatis i bakverk är urgammalt. Har du hört talas om Kronans kaka? Ett urgammalt recept på en glaserad kaka. Själva kakan består av margarin, socker, äggulor och vitor, mosad potatis, sötmandel och bittermandel. Jag har också ett gammalt recept på en laggtårta där bottnarna består av en deg som innehåller kokt, pressad potatis.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Ja, jag har hört talas om Kronans kaka, men har inte vetat riktigt vad den innehöll. Jag har också hört talas om "tigerkaka", som väl också är ett gammalt recept på en typ av sockerkaka. Eller hur?

    Hoppas att du får in värmen snart - annars lär du hinna baka mååånga kakor!:)

    SvaraRadera
  5. Smulan: Jag tror inte att Tigerkakans ursprung är så gammal som Kronans kaka. Tant Edith, en granne, brukade baka den, vill jag minnas. Den tillhör barndomens minnen.

    Den bestod (består) av vanlig sockerkakssmet. 1/3 av smeten smaksätts med kakao och vaniljsocker. Sedan varvar man ljus och mörk smet i formen och rör försiktigt med en gaffel så att smeten blir marmorerad.

    Pumpen ser ut att dröja. Men vi lämnar ju kylan nästa vecka.

    SvaraRadera
  6. Hette tant Edith, Lidén i efternamn...??

    Jag minns tigerkakan när jag var liten.

    Och jag lämnar kylan snart också. Jag reser till solen - Kreta igen - om drygt en vecka. Känns underbart skönt.

    Varma hälsningar Smulan

    SvaraRadera
  7. Smulan: Tack för varma hälsningar. Det behövs. Jag har varit ute och gått i skogen precis hela dagen idag.

    Kreta igen? Ja, varför inte. Rätt så behagliga dag-och nattemperaturer där just nu, eller hur?

    PS: Edith Lidén? Det namnet känner jag inte igen.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...