tisdag, februari 26, 2008

Enkel Äggfri Hallonglass

Ett enkelt recept som lätt kan mångfaldigas vid behov.

Hemgjord HallonglassINGREDIENSER:
4 portioner
450 - 500 gram hallon
2 dl strösocker
saften av 1 apelsin
3 dl vispgrädde - inte allför hårt vispad

GÖR SÅ HÄR:
1. Ta bort fröna genom att mosa hallonen genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan på en träsked.
2. Rör i pressad apelsinsaft och strösocker i hallonsåsen.
3. Ställ åt sidan i 30-60 minuter och rör om några gånger under tiden så att sockret löser sig.
4. Blanda sedan ner den vispade grädden i hallonsåsen.
5. Häll blandningen i en form och placera den i frysen.
6. Rör om efter en timme, dvs när det börjar stelna runt kanterna.
7. Upprepa den proceduren en gång till när glassen börjar anta nästan fast form.
8. Låt sedan glassen frysa i minst 4 timmar
9. Flytta formen från frysen till kylen ca 20-30 minuter innan glassen ska serveras.

Är du liksom jag ägare till en glassmaskin behöver du bara hälla blandningen i maskinen och köra den i cirka 30 -40 minuter. Hemgjord glass har inte samma hållbarhet som industritillverkad. Förvarar man den i en plastburk med tättslutande lock bör glassen emellertid klara ett par månader i frysen utan problem.

Det är vinter hos oss. Medan det fortfarande är minusgrader städar och avfrostar jag frysen eftersom innehållet då kan placeras utomhus.

Av någon anledning är det samma historia varje år. På vårsidan är det rätt mycket bär kvar i frysen. Tolv kilo skogshallon plockades förra sommaren. Det återstår mer än hälften.

Sylt och saft i all ära men en enkel glass kan man också göra av överflödet. En rosa dröm som smakar mycket tack vare skogshallonens arom.

2 kommentarer:

  1. Hej Karin!

    Ja, hemgjord glass är det godaste som finns. Jag är också en lycklig ägare av en glassmaskin och jag använder den ofta. Ibland har jag också bär i glassen. Tyvärr fick jag för lite hallon förra sommaren, men mera av hjortron. Så det är hjortron som ibland får slinka med i glassen.

    Glass är det bästa som finns!

    ha det gott!
    Anita i Omsjö

    SvaraRadera
  2. Hejsan Anita,

    Så mycket hallon som jag har nu brukar jag vanligtvis inte ha. Det blev i alla fall resultatet efter en hel dag i skogen bland en mängd hallonsnår - en solig och varm sensommardag i augusti förra året.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...