tisdag, april 08, 2008

Kvällsgott med Karamelliserade Sötmandlar

Mandelträdet blommar vackert på våren med skära eller vita blommor. Det är en nära släkting till persikoträdet. Tyvärr är mandelträdets ludna grågröna stenfrukter sega och oätliga. Kärnorna däremot, dvs sötmandeln, tillhör livets goda.

Även om de har sin största användning som krydda i bakverk är de även goda att använda som tillbehör till en fruktig drink.

De passar också bra att servera som godis eller tillbehör i andra sammanhang.

Kvällsgott:

SötmandlarPlacera några goda karaktärsfulla ostar på ostbrickan, (Gorgonzola, Brie, Emmenthaler, getost...)

Sätt fram en skål med karamelliserade mandlar, skålar med paprikastrimlor, soltorkade tomater och söt marmelad.

Många föredrar att dricka rött eller vitt vin till ost. Jag skulle vilja tipsa om ett brittiskt öl som jag tycker är gott och kan passa bra. Det heter St Peter’s Cream Stout (Systembolaget: nr 1671, pris: 26.50/500 ml). Det är mycket mörkt och bittersött med en eftersmak av kaffe och choklad.

INGREDIENSER:

4oo g hela sötmandlar
2 msk honung
2 msk vatten
2 msk vegetabilisk matolja
50 g strösocker eller råsocker
½ tsk salt
ev. 1 nypa torkad, hackad chili (chiliflakes)

GÖR SÅ HÄR:
* Sprid ut mandlarna på en bakpappersklädd plåt.
* Sätt in plåten i kall ugn och sätt samtidigt termostaten på 175 grader.
* Rosta mandlarna i cirka 12 minuter och vänd runt då och då.
* Ta ut plåten och ställ den åt sidan så länge.
* Blanda socker, salt och eventuellt chili i en skål.
* Blanda honung, vatten och olja i en kastrull och koka upp långsamt.
* Tillsätt de rostade mandlarna.
* Rör tills vätskan absorberats av mandlarna - ca 5 minuter.
* Häll över mandlarna i en skål.
* Strö över sockersaltblandningen.
* Vänd runt tills mandlarna är täckta av blandningen.
* Sprid ut mandlarna på bakplåtspapper.
* Peta isär dem så att de inte klippar ihop.

När de kallnat kan de förvaras i en burk med tättslutande lock i upp till 2 veckor.

En pralin i Frankrike är en nöt eller mandel som rostats i en sockermassa.
Det berättas att 1671 (?) råkade en kökspojke hos marskalken och greven César du Plessis-Praslin - av misstag - spilla bränt socker över några mandlar. De serverades, hertigen blev förtjust och bjöd sedan ofta på dessa mandlar till damerna i hovet kring Ludvig XIII. De blir kända som "Prasliner" - föregångaren till " brända mandlar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...