tisdag, april 01, 2008

Potatisbullar med fläsk och lingonsylt

PotatisbullarÄn så är det långt kvar tills vi kan njuta av färsk svensk nypotatis. Ingen drömmer väl om att laga till nypotatis så att man knappt känner igen den.

Potatisbullar tillhör klassisk svensk husmanskost och passar bra att göra på rester av kokt, kall mjölig vinterpotatis. Någonting som jag har gott om just nu efter att ha haft påsklovslediga gäster i huset i 12 dagar.

Jag tycker inte att det är nödvändigt att vända potatisbullarna i ströbröd innan de steks. Genom att doppa en matsked i fettet kan man lätt forma till potatisbullarna i stekpannan.

INGREDIENSER:
4 personer

12 medelstora kokta kalla potatisar
1 ägg
1 äggula
½ dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 krm peppar
smör+olja till stekning

TILLBEHÖR:
500 g rimmat, skivat och stekt sidfläsk
lingonsylt
rårivna morötter

GÖR SÅ HÄR:
1. Pressa potatisen.
2. Blanda moset med ägget, gulan och mjölet.
3. Smaksätt med salt och peppar.
4. Bryn matfettet i stekpannan på inte alltför stark värme.
5. Forma till ganska tunna bullar och stek dem guldbruna i fettet.

Då Jonas Alströmer på 1720-talet försökte införa potatisen i det svenska kosthållet betraktades den med mycket stark misstro. Det var väl kanske därför som Alströmer aldrig fick någon potatisrätt uppkallad efter sig. På 1750-talet återvände svenska soldater från kriget i Pommern. De hade lärt sig uppskatta potatisen som föda och började odla den på den egna lilla trädgårdstäppan.

"En gammal soldat med namnet Sparrfeldt och en torpare med namnet Jonas Nilsson uppges vara de första som odlade potatis i Sidensjö socken i Ångermanland. Under missväxtåren 1771-72 odlade de potatis och mådde bra, när andra led nöd och åt barkbröd".
Källa: E. Per Söderlund. Det gamla åkerbruket och dess redskap i Ångermanland och Medelpad.

Ett gammalt talesätt i Jämtland lyder som följer:
"Kan använnes som peran, te allht som e" - "kan användas som potatis, till allt som är".
Den person som får det omdömet går inte av för hackor utan är mångsidig och kan utföra många olika sysslor.

9 kommentarer:

  1. Nästan vad jag ska äta till middag idag, idag serveras det raggmunkar med bacon:)

    SvaraRadera
  2. Maja: Bra mat det med. Potatis, ägg, mjöl och mjölk har man ju alltid hemma.

    SvaraRadera
  3. Kanske inte så svenskt men lite muskot i bullarna blir väldigt gott. Åt det i somras, men jag har inte testat lagat det själv än.

    SvaraRadera
  4. Emma: Jomenvisst, muskot "trivs" väldigt bra med potatis - fast i stora mängder lär muskot vara giftigt och till och med hallucinogent. På 1700-talet blandade sjömän muskot i tobak och rökte för att berusa sig.

    SvaraRadera
  5. Karin! Åh, potatisbullar gör jag ibland. Riktig kalasmat!
    Gärna med lite muskotnöt i - det blir såå gott!

    Allt gott!
    Anita

    SvaraRadera
  6. Smulan: Vi som är uppvuxna i efterkrigstiden har då fått lära oss att inte kasta bort mat och med den senaste tidens kraftiga prishöjningar får man minsann hålla koll på vad som finns i skåp och kyl och "återanvända" rester.

    SvaraRadera
  7. Potatisbullar med lättrimat rökt och stekt fläsk med vitkål ihopblandat med lingon och skärgårdssill och kanske lite gröna oliver till är gott

    Med vänlig hälsning Evanet

    SvaraRadera
  8. Hej Evanet, Det var minsann en ny och annorlunda kombination. Vitkål, lingon, skärgårdssill och oliver.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...