tisdag, juni 03, 2008

Helstekt färs i ugn/Traditionell Köttfärslimpa

KöttfärslimpaNär jag vill ha minsta möjliga besvär med matlagningen väljer jag gärna köttfärslimpa. Den sköter sig själv i ugnen när färsen är färdigblandad.

Rör helst ihop färsen för hand. I en köksmaskin bör färsen röras på lägsta hastighet högst 5 minuter. Resultatet blir lätt segt och trådigt om färsen rörs alltför snabbt, alltför väl och alltför länge. Smörj bara formen under själva färsen, inte utanför, så flyter den inte ut under gräddningen och blir platt.

INGREDIENSER:
4 personer

4 ½ - 5 hg köttfärs
2 kantskurna skivor franskbröd
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
½ gul lök, riven eller fint hackad
1 - 2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 krm kryddpeppar
½ tsk Dijonsenap
1 tsk Worcestersauce

TILL PENSLING:
smält smör
några droppar kinesisk soja

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175°
2. Smula sönder brödet och rör ihop med mjölken.
3. Blanda sedan samman alla ingredienser med färsen.
4. Arbeta färsen smidig - låt den gärna vila i ca 10 min.
5. Forma till en limpa på ett smort ugnssäkert fat.
6. Släta till och pensla med smält smör med lite soja.
7. Stek i ugnen 50-60 minuter.

Gott att servera till: Kokt potatis, morötter, gräddsås, pressgurka, en god gelé eller lingonsylt.

3 kommentarer:

  1. Köttfärslimpa är så gott! När jag var liten brukade min mormor göra det och "gömma" saker i dem. Egentligen betyder det bara att hon inte berättade vad hon fyllde den med vilket oftast var ägg eller diverse grönsaker, men lite spännande blev det i alla fall ;P

    SvaraRadera
  2. Emma: Du åt med god aptit ändå fast du inte visste vad det var i köttfärslimpan? Jag är inte mormor - jag är farmor. Mina barnbarn är mycket misstänksamma mot mat som de inte känner igen.

    Förlåt att jag inte besvarat din kommentar tidigare. Jag har varit borta hemifrån under veckan som gått och inte varit i närheten av en dator.

    SvaraRadera
  3. Haha, ja vad kan jag säga, jag har och äter fortfarande ALLTID allting med god aptit.

    Ingen fara :)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...