tisdag, juli 15, 2008

Snabblagad Köttfärssoppa

Köttfärssoppa Telefonen ringer på eftermiddagen. Rösten på andra sidan säger: Hej ... har du mycket mat? Vi kommer förbi om en timma. Hmmm ... vad svarar man på det? Lite räcker till och mycket går åt... Eller?

Middagsmat till nio personer i all hast - sex vuxna och tre barn och ingen livsmedelsbutik på gångavstånd. Då får man koka soppa på en spik.

Fast riktigt så illa behöver det inte vara om det finns köttfärs i frysen som kan snabbtinas. Vet man dessutom i förväg att barnen är petiga med maten är det säkrast att ta det lugnt med kryddning och annat innehåll.

Den som bor vid "vägen förbi" får räkna med att vänner/släktingar emellanåt ringer och förvarnar om besök när de är på väg mot något annat resmål.

INGREDIENSER:
8 portioner

* 4 gula lökar, fint hackade
* 4-5 hg köttfärs
* smör till stekning
* 4 tsk paprikapulver
* 6 msk tomatpure
* 2 burkar krossade tomater
* 1 liter köttbuljong
* 6 råa potatisar, skalade och skurna i små tärningar
* 1 l mjölk
* salt, peppar och sambal oelek efter smak
* ev. lite socker om tomaterna är sura
* finklippt persilja

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs upp löken i smöret och häll över i en stor kastrull.
2. Fräs sedan köttfärsen i omgångar och häll över i kastrullen
3. Tillsätt paprikapulver, tomatpure, tomater samt buljong och koka upp.
4. Tillsätt potatistärningarna och koka i 15 minuter.
5. Tillsätt mjölken och hetta upp soppan.
6. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek.
7. Strö över rikligt med finklippt persilja.

TILLBEHÖR: En skål creme fraiche smaksatt med ett par pressade vitlöksklyftor för den som vill ha en klick syrligt i soppan.

6 kommentarer:

  1. Soppa på en spik är bra att ha till hands! Bara fantasin som sätter gränser! Fin blogg du har!

    SvaraRadera
  2. Kryddburken: Hoppsan, jag glömde spiken:)

    SvaraRadera
  3. Bra recept, speciellt för mig som bor i stugan och har en bit till affären... och barn som älskar köttfärs i alla dess former!

    SvaraRadera
  4. Niina: Du reagerade alltså inte på kombinationen mjölk och tomater? Det anses av en och annan som en omöjlig kombination därför att rätterna påstås bli rosafärgade. Hur det nu än är med den saken så fungerar det bra i den här soppan.

    SvaraRadera
  5. Jag älskar köttfärssoppa och brukar laga det under vinterhalvåret. Jag vet inte på rak arm om min är som din, men jag ska definitivt prova DIN så snart hettan lagt sig igen. Just nu vill nog ingen äta varm soppa.
    Tack för fina recept! KRAMEN!

    SvaraRadera
  6. Mors Deka: Du kan ju alltid krydda på soppan lite mer eftersom den är mild i smaken. Det är lika varmt här och jag ska snart ställa mig framför grillen. Puh..

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...