måndag, mars 16, 2009

Burgundergryta/Boeuf Bourguignon med tillbehör..

Burgundisk köttgryta har jag inte lagat till på åratal. Det är ju inte vardagsmat precis även om grytan har vissa likheter med kalops.

Här handlar det om möra köttbitar i en mustig rödvinssås tillsammans med tillbehör som smålökar, fläsktärningar och svamp. Svampen kan vara champinjoner eller annan skogssvamp.

Serveras Boeuf Bourguignon med kantskurna smörstekta franskbrödssnibbar eller -tärningar, pressad potatis och ett gott rödvin, passar köttgrytan till bjudmat. Tyvärr är burgundiska viner dyra men det finns rödviner från andra områden som passar lika bra. Systembolaget rekommenderar antingen ett fruktigt och smakrikt rödvin eller ett kryddigt och mustigt.

Bäst av allt är att köttgrytan bör förberedas minst en dag i förväg. Den vinner mycket i smak om den tillåts vila ett dygn.

INGREDIENSER:
6 personer

1 kg benfritt nötkött
2 - 3 msk smör
½ tsk svartpeppar
3 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 msk kinesisk soja
1 ½ tsk timjan
1 lagerblad
4 krossade vitlöksklyftor
ca 3 dl rödvin
4 - 5 dl köttbuljong
20 - 25 st steklökar (små, gula lökar)
3 hg färsk svamp
150 - 200 g rimmat sidfläsk
finhackad persilja


Tillagningstid: 2 ½ - 3 timmar

GÖR SÅ HÄR:
* Skär det benfria köttet i 2-3 cm stora kuber.
* Bryn köttet i omgångar i en stekpanna i smör.
* Flytta över köttbitarna allteftersom till en stekgryta.
* Krydda med svartpeppar.
* Pudra över mjölet och rör om.
* Tillsätt tomatpuré, salt, soja, timjan, lagerblad och vitlök.
* Häll på så mycket rödvin och buljong att det nätt och jämt täcker köttet.
* Blanda om, koka upp och sjud sakta tills köttbitarna är möra.
* Rör om då och då.
* Gör under tiden i ordning resten av ingredienserna.
* Skär fläsket i tärningar eller strimlor och stek det knaprigt.
* Fräs lökarna i fläskflottet, låt dem koka med i köttgrytan sista kvarten.
* Fräs svampen i smör, lägg över svamp och fläsk när grytan är färdigkokt.
* Smaka av och strö över hackad persilja.

Smörstekta Brödsnibbar eller Brödtärningar
Räkna med 1 brödskiva per person
* Gnid stekpannan med en vitlöksklyfta.
* Stek snibbarna eller tärningarna gyllengula i lika delar smör och olja.
* Låt vitlöksklyftan steka med.
* Ta bort den när brödet är färdigstekt.

Från Stora Köksskolan Allt om Mat
Specialtidningsförlaget 1980





6 kommentarer:

  1. Mmm ja det är ju helt underbart gott att steka bröd i smör & vitlök, passar utmärkt till alla sorters kötträtter!

    SvaraRadera
  2. Sandra: ...och som tillbehör till sallader och soppor också, eller hur?

    SvaraRadera
  3. Burgundiskgryta är en riktig favorit hemma hos oss... blir bara godare till dagen efter! /Sofia

    SvaraRadera
  4. Hej Sofia, Jag vet inte om man i Frankrike använder älgkött till Boeuf Bourguignon. Det gör i alla fall jag när jag har. Då kan man kosta på sig att göra en stor sats och frysa in.

    SvaraRadera
  5. Ååh va gott, det här var länge sen vi lagade. Tack för detta! :)

    SvaraRadera
  6. Hej Camilla & Thomas, Man glömmer lätt bort de gamla hederliga rätterna nuförtiden.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...