måndag, maj 25, 2009

Den Vitlöksdoftande Fransyskan

Det bjöds på kalasbuffé med bl a kallskuret kött i helgen. Gott och enkelt. Marinaden till den här lågtemperaturstekta saftiga köttbiten fick smak av persillade, balsamvinäger och soja. Steken kan med fördel ligga i marinaden i ett par dagar utan att bli sämre för det. Tvärtom.

Det är en smaksak hur man vill ha köttet stekt. Rött 55°, medium 60°, eller välstekt 65-75°. När köttet steks vid hög ugnstemperatur blir steken rosa i mitten och torr ut mot kanterna. Vid låg ugnstemperatur blir steken saftig och rödrosa ända ut mot kanterna.

Det svåraste är att kunna skära köttet i tunna skivor En riktigt vass kniv är A och O om man inte har skärmaskin (elektrisk står på min önskelista).

Lågtemperaturstekt kött













INGREDIENSER:
På buffébord till 8-10 personer
1 kg putsat benfritt nötkött, t ex fransyska
salt och peppar


MARINAD:
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl kinesisk soya
1 dl balsamvinäger
2 msk persillade


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 115°
2. Klappa in rikligt med salt och peppar runt om.
3. Lägg över köttet i en ugnspanna och stick in köttermometern.
4. Stek tills termometern visar önskad temperatur.
5. Låt steken svalna i 10 minuter och gör under tiden i ordning marinaden.
6. Lägg steken i dubbla plastpåsar, häll över marinaden och förslut.
7. Massera in marinaden, marinera i minst 12 timmar - helst längre tid, vänd påsen flera gånger.

Persilja och vitlök förekommer i många recept. När de två hackas och blandas ihop kallas mixen för persillade. Den blandningen användes enbart som snigelsmörkrydda på 1970-talet. Men persillade kan användas som krydda till närapå allt i matväg - i sallader, marinader och såser, till grönsaker, potatis, kött, kyckling och fisk med mera....

Santa Maria har kryddblandningen i sitt sortiment. Den innehåller en hel del salt men i övrigt är det bara vitlök och persilja i burken. Inga smakförstärkare eller andra tillsatser. Om den slätbladiga persiljan i kryddodlingen behagar växa till sig längre fram i sommar kan jag göra egen persillade. I sin enklaste form görs den så här:
  • Hacka en näve slädbladig persilja fint.
  • Hacka en eller ett par vitlöksklyftor.
  • Mixa ihop de två.
(Kan också blandas med brödsmulor, olivolja, salt, peppar, timjan eller någon annan örtkrydda).

8 kommentarer:

  1. Ser fint ut - själv ska jag ge ut en kokbok där allt är marinerat i gin www.metrobloggen.se/kockenochpingvin

    SvaraRadera
  2. Hej Kocken, det blir intressant. Jag antar att du med allt menar precis allt.

    SvaraRadera
  3. Sv: Nej brödet håler faktiskt ihop riktigt bra :)

    Det där såg förresten riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  4. Hej M, OK, då vet jag. Annars brukar ju bröd som innehåller grahamsmjöl smula väldigt lätt.

    SvaraRadera
  5. Tack för din kommentar:)

    Jag har aldrig gjort på svartvinbärsblad, men nån gång ska vara den första:)

    SvaraRadera
  6. Hej Maria, Den bladdrickan måste du prova att göra. Den är så god och luktar så gott.

    SvaraRadera
  7. Gott det ser ut!
    Läste förresten hos lata mamman att du också väntar på rabarberna. Visst är det irriterande! Det vimlar ju av recept just nu på bloggarna, men snart så :)

    SvaraRadera
  8. Hej Emma: Rabarberna kommer så sakteliga och jag har gjort en paj idag. Den finns på bloggen imorgon.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...