måndag, oktober 26, 2009

Nigellas Italienska Chokladpudding

Efter en god middag är det gott med en liten efterrätt. Varför inte hemlagad chokladpudding? På det vackra italienska språket heter det 'budino di cioccolato' och det här är ett chokladpuddingrecept från Food Network. Det finns på Internet och "mamma" till receptet är ingen mindre än Nigella Lawson.

Klicka här för originalet: Budino Di Cioccolato. Måtten är 'cups' och 'ounces'.

Chokladpudding













Relativt lätt att göra även om det tar betydligt längre tid att vispa krämen tjock än de 3-4 minuter som anges i det ursprungliga receptet. För mig tar det drygt en halvtimme. Det blir en silkeslen och ganska fast chokladpudding som bör avnjutas mycket, mycket långsamt. Sked för sked låter man chokladpuddingen sakta smälta i munnen.

INGREDIENSER:
4 portioner


2 ½ dl standardmjölk (3% fett)
1 1/4 dl vispgrädde
4 msk strösocker
1 msk majsstärkelse/maizena
5-6 msk kakaopulver (ca 35 g)
2 msk kokande vatten
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
60 gram finhackad mörk choklad (70% kakaohalt)


GÖR SÅ HÄR:
1. Värm upp mjölk och grädde i en skål i mikron (eller i en kastrull på spisen).
2. Koka upp vattnet.
3. Häll socker och majsstärkelse i en tjockbottnad rostfri kastrull.
4. Sikta ner kakaopulvret, tillsätt kokande vatten och rör ihop till en tjock smet.
5. Rör i äggulorna, en i sänder, den varma gräddmjölken och vaniljsockret.
6. Skrapa ner smeten från sidorna på kastrullen och hetta upp långsamt.
7. Sjud och vispa oavbrutet tills smeten tjocknar och får konsistens som majonnäs.
8. Ta kastrullen av plattan och rör i chokladhacket.
9. Häll över smeten i 4 små koppar, täck med plastfolie för att förhindra skinnbildning och ställ kopparna i kylen när de svalnat.

Serveras sval men inte kylskåpskall. För att balansera chokladsmaken är det gott med bär till och en gräddklick på toppen.

4 kommentarer:

  1. Kikade in här! Jätte fin blogg! Nigella har ju så underbara recept!
    Ha en trevlig halloweenhelg!

    SvaraRadera
  2. Tack för det, Systrarna Yster.

    När det gäller godsaker med choklad i, har Nigella många recept för oss chokladälskare.

    SvaraRadera
  3. Denna var dundergod.... desutom istället för "vanlig" mörk choklad tog jag Marabous premium choklad med Citronsmak som jag hade hemma

    SvaraRadera
  4. Hej Sinmra: Bra idé. Marabous Premium choklad finns ju i flera smaker som passar i chokladpudding. Jag tänker då på Dark Raspberry och Dark Orange till exempel...

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...