måndag, oktober 12, 2009

Ugnsbakade Rödbetor med Fetaost och Nötter

De är runda, avlånga eller cylinderformade och väldigt röda. Så röda att de färgar av sig på allt som de kommer i kontakt med. Smaken kan variera från kraftig jordsmak till mild och söt. Ju mörkare färg, desto mer smak.
Det fanns en tid då jag odlade mina egna rödbetor enbart för att jag tyckte så mycket om att äta dem varma och nykokta som primörer med smör. De var så lättodlade och gav så stor skörd att det blev alldeles för mycket att ta hand om för eget bruk. I kylskåpet håller de sig ju inte fräscha mer än ett par veckor och så värst många burkar med inlagda rödbetor äter åtminstone inte vi per år.

Numera köper jag de rödbetor jag behöver. På hösten, när jag får älgkött av jaktintresserade släktingar, har det blivit en tradition att koka en stor kastrull med Borsjtj och bjuda på.

I receptet nedan har svenska rödbetor fått grekiskt sällskap i form av äkta Fetaost. En av världens äldsta ostar fyller ju år onsdagen den 15 oktober 2009 och Fontana firar Fetaostens Dag med erbjudanden i butiker runt om i Sverige.

Det här är en frisk rödbetssallad som kan ätas som ensam vegetarisk rätt tillsammans med grovt bröd eller serveras som tillbehör till någon kötträtt.

Rödbetssallad med Fetaost och Nötter













INGREDIENSER:
4 portioner

4 rödbetor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
salt och peppar
5 msk Extra Virgin Olivolja
1 fint hackad schalottenlök
1 näve slätbladig persilja
½ paket smulad Fetaost
1 dl torrostade cashewnötter


GÖR SÅ HÄR:
1. Slå in varje rödbeta i en bit ugnsfolie och lägg i en ugnsform.
2. Baka dem i 180° tills de är mjuka - det kan ta en timme om de är stora.
3. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna och gör dressingen under tiden.
4. Blanda vinäger, senap och lite salt och peppar i en skål.
5. Vispa gradvis ner olivoljan, smaka av och rör ner löken.
6. Ta bort folien när rödbetorna svalnat och skala dem.
7. Skiva, skär dem i klyftor eller i stora tärningar.
8. Blanda rödbetorna med så mycket av dressingen att de täcks.
9. Ställ i kylen så länge och strax innan serveringen strör man över persilja, fetaost och nötter.

12 kommentarer:

  1. Jag som älskar rödbetor. Ser att det år många som lägger upp recept med det nu.. Måste säga att jag blir riktigt sugen på att laga det själv! Får springa till affären och köpa några imorgon :)

    SvaraRadera
  2. @Emma: Rödbetor är högaktuellt just nu. Förra veckan kunde jag köpa ett helt kilo för 10 kronor. Såg du Tinas Cookalong tidigare ikväll? Hon gjorde ju bl a en rödbetsråkostsallad.

    SvaraRadera
  3. mmmm...rödbetor är särdeles gott. Kan faktiskt inte vara utan de när det är säsong. Detta recept ska jag absolut göra till helgen. I söndags ugnsbakade jag rödbetor med smör, det blev sanslöst gott :)

    såg förresten ditt inlägg hos Matmårre ang. Icas nya reklam. Om det är som du säger så köper jag reklamen :)

    SvaraRadera
  4. @Sanna: Som barn hade jag väldigt märkliga matvanor. Det var inte särskilt mycket som föll mig på läppen. Men när mamma kokade rödbetor på hösten för inläggning kunde jag äta massor av de nykokta varma rödbetorna utan problem.

    Vi får verkligen önska ICA lycka till med med det här projektet, eller hur?

    SvaraRadera
  5. Rödbetor är min återfunna stora kärlek! Det är så fantastiskt gott.*

    SvaraRadera
  6. @Helena: Rödbetsbladen ska visst vara användbara också och innehålla mer näringsämnen än själva roten. Men jag har ingen aning om hur de smakar. Bittert?

    SvaraRadera
  7. Tack för tipset på kasslergrytan, den får jag ta och testa en dag. Just idag vill jag få tänka lite själv så därför vill jag ha 5-6 ingredienser, läsaren tänker först och så tänker jag sen. Så det inte blir för mycket tänk :)

    SvaraRadera
  8. @Helena: OK! Det var på det viset. Kul idé!

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Vilken fin blogg du har! blir så inspirerad av alla härliga recept. Älskar att laga mat och lägger själv upp massa recept, tester
    på produkter osv, men jag bloggar även om inredning och guldkornen i vardagen;=)

    Hit återvänder jag mer än gärna! Trevlig helg...nu vankas hemgjord pizza med massa italienska tillbehör och pannacotta i olika lager, mums!
    /Erica

    SvaraRadera
  10. @Erica: Tack för de vänliga orden. De värmer.

    SvaraRadera
  11. Jag är helt kass på att laga rödbetor, men det här ser ju gott ut...! Man kanske skulle prova...;)

    SvaraRadera
  12. @Fredomtravel: Gör det om du gillar rödbetor. Jag har svårt att se att du ska kunna misslyckas.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...