måndag, november 02, 2009

Jitterbuggare med Chokladmaräng

Det blev 2 äggvitor kvar i en kopp i kylskåpet efter att jag gjort den här Chokladpuddingen. Jag bestämde mig då för att göra de där småkakorna som mamma så ofta brukade baka på 1950-talet och som hon av någon okänd anledning kallade "jitterbuggare". Andra kallar dem för "skrynklor" eller "twistkakor".

Absolut inte världens enklaste kakor att få till hyfsat snygga utseendemässigt. Det vill gärna bli kladdigt när man skär kakorna om man är alltför frikostig med marängmassan på degplattorna.

Jitterbuggare med chokladmaräng












INGREDIENSER
cirka 40 stycken

KAKDEG:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl

FYLLNING:
2 äggvitor
1½ dl strösocker
1 msk kakaopulver

GÖR SÅ HÄR:
* Blanda smör, socker och mjöl till en smidig deg.
* Ställ degen att vila kallt i en timme eller mer.
* Häll lite vatten i en kastrull och koka upp vattnet.
* Sätt en rostfri bunke över kastrullen.
* Vispa äggvitor och socker över vattenånga tills smeten blir styv och blank.
* Blanda försiktigt ner siktat kakaopulver.
* Dela kakdegen i två delar.
* Kavla ut varje del till en rektangel, ca ½ cm tjock.
* Bred över marängmassa, rulla ihop hårt (som en rulltårta) och ställ kallt.
* Skär rullarna i skivor, ca 1½ cm tjocka.
* Lägg skivorna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
* Grädda i 175° i 15-20 minuter.

Av marängsmeten som blir över kan man göra små chokladmaränger.
* Sänk ugnsvärmen till 125°.
* Forma med en sked runda bollar och lägg dom på bakplåtspapper.
* Grädda i 30-45 minuter.

Att kraftigt vispa äggvita och socker över vattenbad (elvisp krävs) har sina fördelar. Marängmassa som vispas över vattenånga blir stabil, styv och tät eftersom sockret smälter. Observera att bunken inte ska ner i det kokheta vattnet. Det är bara ångan som ska värma marängsmeten.

2 kommentarer:

  1. Ja, dom var verkligen kladdiga!!
    Jag har dom oxå på min blogg fast tvärtom.Dvs jag gjorde chokladmördeg och "vanlig" maräng.
    Men hur trixiga dom än var så var det värt det!!;)
    Jättegoda tycker jag...

    SvaraRadera
  2. @Åsa: Ja, det krävs en stor portion tålamod om man ska baka jitterbuggare. Kniven som man skär med måste rengöras från marängsmet mellan varven annars blir det kladdigt överallt.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...