måndag, februari 01, 2010

Päronyoghurtbröd med dinkel

Så gott som varenda dagstidning från norr till söder, stor som liten, publicerar emellanåt en eller flera sidor med matinspiration och recept. För snart tre år sedan rev jag ur en artikel ur Östersunds-Posten som handlade om frön, gryner och nyttiga sädesslag. Matskribenten Mia Gahne/TT Spektra var innehållsleverantör.

I artikeln fanns ett recept som gick under namnet "Massörens äppelyoghurtbröd med dinkel". Så här presenterades det: "Det här fantastiskt hälsosamma och enkla brödreceptet fick jag av min massör. Laddat med nyttiga gryn, och man behöver varken knåda eller jäsa".

Det är inget billigt bröd. Se bara på mängden ingredienser! Men den här sortens bröd är förlåtande. Man behöver inte gå och handla en extra gång för brödets skull. Det är bara att använda sig av de ingredienser som redan finns hemma. Saknas exempelvis den färska frukten? Blanda bär från frysen, lingonsylt eller äppelmos i yoghurten istället.

Havregryn,dinkelmjöl,linfrön,sesamfrön,aprikoser,hasselnötter,bikarbonat,Himalaya Pink Salt, yoghurt,päron, Acaciahonung












Receptet i original ligger forfarande kvar på både Helsingborgs Dagblads och Kristianstadsbladets hemsida.

Bröd som innehåller frön brukar bli smuligt. Det här är annorlunda. Ett utmärkt val för den som vill ha ett grovt, mjukt, mörkt och mustigt bröd.

INGREDIENSER:
2 dl havregryn
5 dl dinkel
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl aprikoser i bitar
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
½-1 tsk Himalaya Pink Salt
(ett mineralrikt bergssalt)
5 dl naturell yoghurt
1 rivet päron
3 msk flytande Acaciahonung


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Klä en rektangulär långpanna med bakplåtspapper*.
3. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke.
4. Blanda yoghurt, päron och honung i en skål.
5. Rör sedan noggrant ihop torrt och vått till en ganska lös smet.
6. Bred ut smeten i långpanna.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter (hur lång tid beror på ugnen och hur stor långpannan är. Kolla för säkerhets skull med sticka).

Dinkelbröd med ost och kiwi












*Bakplåtspapperet glider inte omkring utan ligger stadigare om man först smörjer pannan i botten och sedan klär den. Storleken på långpannan jag använder är 25 x 35 cm. Brödet ska skäras i fyrkanter när det svalnat. Tycker man att bitarna är för tjocka kan man skära och dela varje bit på mitten. Frys in det som inte kommer att ätas upp inom ett dygn.

3 kommentarer:

  1. det där ser ju jätte gott ut! tänk om man fick en sådan där frukost!!

    Kika gärna in på min blogg och lämna en kommentar om vad du tycker om den, då jag håller på att bygga upp den efter allas förslag och önskningar.
    Ha det bra!
    Kram Daniella

    SvaraRadera
  2. Daniella: Det här är bara ett recept av många på bikarbonatsbröd. Men ett av de bästa som jag har testat.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Tack för ditt besök och kommentar på min blogg!
    Här hos dig var det många härliga recept!
    Visst är det gott med de här bröden som har många frön och är bakat på bikarbonat!

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...