måndag, februari 22, 2010

Tag det rätta – Tag Cloetta

I Sverige konsumerar vi i genomsnitt ungefär sju kilo choklad per år och person. Vad man som chokladälskare inte alla gånger tänker på, är att kakaon i godsakerna kan vara producerad under förhållanden som grovt kränker allt vad mänskliga rättigheter heter.

För oss är chokladprodukter en källa till njutning. Men för många bönder och lantarbetare inom kakaoproduktionen är arbetsförhållandena usla och förknippade med undermåliga löner och stora hälsorisker. Barnarbete är vanligt förkommande inom kakaoindustrin och barnen arbetar under slavliknande förhållanden.

Nordens äldsta chokladtillverkare, Cloetta, lanserar nu nya chokladkakor - Cloetta good. Chokladkakorna finns i fyra smaker och är certifierade av Rättvisemärkt som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för kakaoodlare och anställda i utvecklingsländer. För mer information, se: Cloetta lanserar Rättvisemärkt chokladkaka

Skylt Chokladboden i Gamla LinköpingCloettas satsning på Rättvisemärkt ligger helt i linje med vår policy att kunna kombinera god smak med en god sak, säger Cloettas koncernchef Curt Petri. Företagets gamla klassiska slogan, "Tag det rätta-Tag Cloetta", som skapades 1921, är alltså mer aktuell än någonsin.

Nu återstår för mig att smaka och med gott samvete njuta av den här riktigt kladdiga mjölkchokladkladdkakan som jag bakat idag. Så här gjorde jag den:

150 g smör
90 g Cloetta good mjölkchoklad
60 g Cloetta good cashew & tranbär
2½ dl strösocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
1 dl lingon


TILLAGNING:
1. Spänn fast ett bakplåtspapper mellan botten och form i en springform.
2. Bryt sönder chokladen i småbitar.
3. Smält smöret och ta kastrullen från värmen.
4. Rör ner chokladbitarna och rör tills de blandats med smöret.
5. Vispa ihop äggen och sockret och rör ner äggvispet.
6. Blanda i siktat vetemjöl och lingonen.
7. Häll smeten i springformen och grädda mitt i ugnen i 200° i ca 20 minuter.
8. Låt kladdkakan svalna och placera den sedan i kylskåpet några timmar.
9. Serveras med lättvispad grädde och frysta, tinade lingon som rullats i socker.

Mjölkchokladkladdkaka

6 kommentarer:

  1. åh, choklad, i LOVE it! mat är min passion, bloggar en hel del om det..

    kram erica

    SvaraRadera
  2. Erica: Ja, vad vore livet utan mat och god choklad.

    Och kladdkakan bakad med Cloettas good choklad gör verkligen skäl för namnet. Riktigt mumsigt kladdig rakt igenom och ändå går den att skära i bitar.

    SvaraRadera
  3. Den där skylten hade jag gärna haft här hemma :)

    Förr tyckte jag inte alls om choklad men det har vänt, numera vill jag bara ha choklad :)

    SvaraRadera
  4. Helena: Samlar du på gamla skyltar? De är ju guld värda.

    SvaraRadera
  5. kakan låter god. jag kan tänka mig att cloettas choklad passade bra i den :)
    du får ha en fortsatt bra helg! :)

    SvaraRadera
  6. Molly: Riktigt krämig i mitten och jättegod blev den. Hade jag haft tillgång till tranbär skulle de ha platsat lika bra som lingon i kladdkakan. Men man tager vad man haver..

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...