måndag, mars 29, 2010

Den Internationella Pannbiffen

Det handlar alltså om hamburgare. Amerikansk nationalrätt. "It is the Americans who have managed to crown minced beef as hamburger, and to send it round the world so that even the fussy French have taken to le boeuf hache, le hambourgaire." sagt av Julia Child, känd kock och kokboksförfattare.

McDonald's och Burger King är stora namn i branschen. En ny McDonalds-restaurang lär visst öppnas var sjunde timme nånstans i världen. Fast food. Snabbmat. Junk Food. Skräpmat. Men det är enbart den ena sidan av pannbiffen. Rätt tillagad är den god. Vem frestas inte att göra ett snabbt stopp vid en hamburgerrestaurang när man är på resande fot för att sätta tänderna i en hamburgare?

En äkta hamburgare görs på nymalen fransyska eller rostbiff. Varken för fett eller för magert kött. Grovt malet. Den ska lagas till och stekas precis innan den ska ätas och serveras med gott bröd och valfria tillbehör. Lök, gurka, sallad, tomat, ost, pommes frites, majonnäs, dressing, ketchup, senap... allt eller inget.

Det här är ett basrecept och ingenting märkvärdigt. Så enkelt att även nybörjare i köket kan bjuda på hemlagade hamburgare. Den som letar efter en otraditionell gourmetburgare kan titta på Gokvälls stjärnkock Fredric Andersons recept (Norrlands okrönte kockkung): Grillad hamburgare med stekt lök samt knaperstekt rökt sidfläsk

INGREDIENSER:
8 mindre eller 4 större hamburgare

400 gram nötfärs
1 ägg
1 msk vetemjöl
4 msk vatten
1 - 1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Rör ut vetemjölet med vattnet i en bunke och vispa i ägget.
2. Lägg i färsen och arbeta ihop ingredienserna med kraftiga tag.
3. Efter en stund börjar färsen bli "trådig", då är det dags att smaksätta med salt och peppar.
4. Forma till hamburgare och stek i lite smör i medelvarm stekpanna.

Den enklaste hamburgerdressingen gör du själv av 1 dl majonnäs, 3 msk ketchup, 3 msk senap och 3 msk Bostongurka. Tycker du att smaken är för mild, smaksätt då med chilisås. Smaka dig fram till rätt proportioner. Det avgör du bäst själv efter tycke och smak.

Hemgjord Hamburgerdressing












Och sedan är det bara att gapa stort!

Hamburgare med bröd

4 kommentarer:

  1. Vilken god Pannbiff du bjuder på. Det är den godaste bland snabbmatsrätterna från andra sidan Atlanten.
    Glad Påsk önskar Birgitta

    SvaraRadera
  2. Birgitta: Jag har ätit hamburgare en gång i det stora landet i väster. Blev så besviken för den var alldeles för torr för min smak. Den allra bästa gör man förstås själv.

    SvaraRadera
  3. ah ibland ar det sa gott med hamburgare, i alla fall dem hemmagjorda;))
    Glad Pask!

    SvaraRadera
  4. Nenaz:...och hamburgaren är godast att ätas med fingrarna.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...