måndag, mars 15, 2010

Läcker potatisgratäng med soltorkade tomater, oliver & timjan

Bild: Kronfågels Bildbank, Potatisgratäng med soltorkade tomater, oliver och timjan












Varje fredag får jag ett nytt kycklingrecept från Kronfågel i mailen. Kyckling är visserligen en råvara som det är lätt att ha att göra med även utan recept men vi äter kyckling en gång i veckan och då testar jag gärna nya och inspirerande recept emellanåt.

Ibland slumpar det sig så att det inte är tillagningen av själva fågeln som är intressant utan tillbehöret. Det var fallet med receptet som följer. En mycket läcker potatisgratäng med kryddigt doftande timjan, soltorkade tomater, svarta oliver och lite vitlök.

Potatisgratäng
INGREDIENSER:
4 personer

1 kg potatis
40-50 gram strimlade soltorkade tomater i olja
1 näve klippt färsk timjan,
12-15 urkärnade svarta oliver
salt
nymalen svartpeppar
3 dl gräddmjölk

1-2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅ HÄR:
1. Smörj en ugnssäker form.
2. Skala och skär potatisen i klyftor.
3. Varva potatisklyftorna med tomatstrimlor, timjan och oliver.
4. Krydda mellan varven med salt och nymalen svartpeppar.
5. Avsluta med potatisklyftor.
6. Pressa ner vitlöksklyftorna i gräddmjölken och salta och peppra lite.
7. Häll gräddmjölken över gratängen.
8. Grädda i 225° i 45-60 minuter eller tills potatisen mjuknat.
9. Låt gratängen få vila i 5-10 minuter så att den sätter sig.

Enligt Kronfågels recept ska man använda mjölig potatis - t ex King Edward. Jag använder smakrika Princess som är en fast potatissort med högre stärkelsehalt. Den är enastående som kokt men passar finfint även i ugnsrätter.

Potatisgratängen smakar suveränt till grillad kyckling. Lagom till vårens och sommarens grillsäsong utökas Kronfågels sortiment av kylda och färdigmarinerade produktnyheter för alla som gillar grillat. Här är grillnyheterna från Lantmännen-Kronfågel:

Direkt på grillen
Butiksgrillat kycklingbröst

7 kommentarer:

  1. Så spännande med soltorkade tomater och oliver i en potatisgratäng, det låter riktigt gott. Jag sparar idén till sommarkvällarna och grillen :)

    SvaraRadera
  2. Helena: Sedan jag fick receptet har jag gjort gratängen flera gånger denna vinter. Timjan är pricken över i:et.

    SvaraRadera
  3. Mm, detta lät gott, ska jag prova någon gång :)..

    Kolla gärna in min blogg om du har tid, där jag lägger upp några goda recept. :)

    / Hanne

    hanneandersson.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Hanne: Det blir lite omväxling till den gamla vanliga och betydligt fetare gratängvarianten med ost.

    SvaraRadera
  5. vad kul att du fick ditt recept publicerat i boken :) vilket av recepten är det? :)

    den här gratängen låter jättegod. jag gjorde en liknande för några år sedan. det är så gott med solorkade tomater :)

    ha en fortsatt bra vecka! kram

    SvaraRadera
  6. hej karin!
    jag tänkte nästan att det var ditt recept. jag satt och tittade på det härom dagen och tänkte att det låter gott :)

    du får ha en bra dag! // Molly

    SvaraRadera
  7. Hej Molly, Gott men rätt dyrt, om man måste köpa svampen. Det behöver jag inte. De växer på gräsmattan vid granarna i augusti och september.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...