fredag, juni 11, 2010

Gott och hälsosamt från Olivado

Bloggen har fått en flaska AvokadoljaMed Olivados avokadoolja förenas det bästa av två världar. Gott och hälsosamt. Det är en extra virgin, kallpressad olja som utvinns ur avokado. Varje flaska (250 ml) innehåller olja från hela 20 solmogna avokador.

Olivados avokadoolja har blivit mycket populär bland matälskare runt om i världen och nu finns den också i Sverige. Inte överallt, men man kan ju alltid tjata på sin handlare att ta hem.

Gott
Vad kan man då använda avokadoolja i för slags maträtter? Svaret på den frågan är att man kan använda den som ingrediens i så gott som vilken annan rätt som helst där man annars brukar använda andra matoljor och i samma proportioner. Av naturliga skäl förhöjer den smaken på avokadodipper, guacamole och avokadosoppa.

Smaken är så len och mjuk att det känns som om jag skulle kunna dricka den som den är. Fast där går väl gränsen för vad som är passande.

Jag har testat avokadooljan i matlagningen några gånger nu. Första gången som dipp till brödbitar med dukkah (eller duqqa). En egyptisk, torr kryddblandning som består av diverse rostade nötter, mandel, frön och kryddor. Olja och dukkah hälls i två separata fat eller skålar, bitar av bröd doppas i oljan och därefter i dukkahblandningen. Så läckert! I det närmaste beroendeframkallande. Lämpligt som snacks, fingermat och som tilltugg till en söt drink.

Min dukkah
INGREDIENSER:25 g osaltade cashewnötter
25 g sötmandel
25 g sesamfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk nymalen svartpeppar
½-1 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skålla och skala mandlarna.
3. Rosta cashewnötter och sötmandel på ugnsplåt i ca 5-7 minuter.
4. Torrosta under tiden sesamfröna i en medelvarm non-stick panna.
5. Häll över i en skål och torrosta sedan koriander- och spiskumminfröna.
6. Häll fröna i skålen med sesam.
7. Finfördela nötter och mandel i en matberedare.
8. Stöt kryddor och sesamfrön i en mortel och rör ihop allt i en skål.
9. Smaka av med flingsalt och peppar.

ICA:s recept på dukkah ger en större mängd och innehåller bl a hasselnötter: Dukkah

Avokadoolja, dukkah och bröd












Här är flera goda tips som jag hittat på nätet:
- Ringla avocadoolja över en mozzarella- och tomatsallad med gröna oliver. Krydda med havssalt, nymalen svartpeppar, lite nypressad citronsaft och basilika.

- Gazpacho med avokadoolja i stället för olivolja. Garnera den kalla soppan med fint tärnad avocado som vänds runt i avokadoolja. Strö över hackad röd chili och persilja.

- Stek färska pilgrimsmusslor i avokadoolja, mal över svartpeppar och strö över hackad persilja.

- Gör en tapas av gröna oliver, rivet apelsinskal, några klyftor pressad vitlök, en kvist oregano och nymalen svartpeppar. Blanda med avokadoolja.

- Ringla avocadooljan över skaldjur, blanda i krossad vitlök, hackad persilja och lite finhackad färsk röd chili.

- Marinera skaldjur i avokadoolja, citronssaft och skal, salt och peppar innan de grillas.

- Avokadoolja har en mycket hög rykpunkt (255°C). Högre än andra matoljor, vilket gör den till en superb wok- och stekolja. Kallpressad olivolja, till exempel, bör inte hettas upp över 190°C.

Hälsosamt
Forskning har visat att avokado är mycket rik på enkelomättade fettsyror. "Goda" fetter som hjälper till att minska det "onda" LDL-kolesterolet i blodet. Avokado har också en mycket hög halt av ett naturligt växtsterol som kallas Beta-sitosterol. Ett ämne som inte bara hjälper till att sänka det "onda" LDL-kolesterolet i blodet utan även bidrar till att främja det "goda" HDL-kolesterolet. I alla fall om man får i sig Beta-sitosterol varje dag.

Enligt den Nya Zeeländska tillverkaren är avokadooljan som allra bäst den dag den tillverkas. Den skadas av ljus och värme. Därför använder Olivado mörka flaskor. Då förhindras att sol- och fluorescerande ljus förstör oljan i förtid. Flaskan ska förvaras svalt men inte kallt i kylskåp. Då stelnar den. En rätt förvarad och oöppnad flaska har lång hållbarhet. En öppnad ska förbrukas inom 3 månader.

6 kommentarer:

  1. Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Hej Karin. Tack för ditt murkelerbjudande, skickar dig min adress. Ha en fin sommar, norröver :)

    SvaraRadera
  3. Birgitta: Jag postar på måndag med B post. Då har du brevet torsdag, fredag eller däromkring. Adressen hittade jag på hitta.se. Det finns ju bara en Birgitta Höglund.

    SvaraRadera
  4. Tack. Vad roligt det ska bli med ett paket :) Bra att vara ganska ensam om namnet, särskilt när jag döpt bloggen efter mig själv..

    SvaraRadera
  5. Åh vad gott! Det här ska jag göra nästa gång det är partytime!

    SvaraRadera
  6. KarinW: Det behöver inte vara partytime för att njuta av detta. Jag har en plastpåse med brödbitar just nu på köksbänken och en laddning med färdiggjord dukkah i kylskåpet. Idag t ex behövde jag fylla på energibehovet efter klippning av gräsmattan och då kom "dukkhan" väl till pass.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...