måndag, oktober 18, 2010

Äpplen och lingonsylt under knaprigt smultäcke

I början av september fick jag två stora kassar fyllda med äpplen. De kom från en villaträdgård på Ekerö där äppelträden dignade av frukt. Det var bara att tacka och ta emot.

När vi hade ätit oss mätta på färska svenska äpplen, laddat frysen med passerat och opasserat äppelmos samt äppeldricka, och ändå hade äpplen kvar att ta hand om, ja, då upptäcker man vilken gudomlig uppfinning äppelpajer och äppelkakor är.

Den här härliga äppelefterrätten har blivit något av en favorit i höst och går ganska snabbt att göra. När äpplena är svenska och obehandlade kan de med fördel få behålla skalet på.

Äpplen och lingonsylt under smultäcke













Här uppstår ett ljuvligt möte mellan sött och syrligt. Det är absolut dags för den ansråkslösa lingonsylten att få vara med om något festligare än gröt, blodpudding, pannkaka och köttbullar.

INGREDIENSER:
500 g äpplen
3 dl lingonsylt (bör helst vara hemmagjord och inte alltför söt)
½ dl socker
1½ tsk stött kardemumma

SMULTÄCKE:
150 g smält smör
2½ dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1½ dl hackad mandel
3 msk socker

GÖR SÅ HÄR:
1. Tvätta äpplena, kärna ur, klyfta eller skiva dem.
2. Blanda äpplena med lingonsylt i en skål.
3. Lägg blandningen i en någorlunda djup, smord ugnssäker form.
4. Strö över socker och stött kardemumma.
5. Blanda ihop alla ingredienser till smultäcket och strö det över äpplena.
6. Grädda i 180°, ca 30 minuter, eller tills smultäcket blivit knaprigt och guldbrunt.

Den som inte gillar kardemumma tar kanel istället.

2 kommentarer:

  1. Så gott det låter! Det här vill jag definitivt prova på!

    Jag har ett problem och det är att märka alla recept jag vill komma ihåg att göra.

    SvaraRadera
  2. MÅ Gott: Själv skriver jag ut de recept som jag vill testa. De sparas i en särskild pärm. En del recept förblir otestade, så efter ett halvår eller så rensar jag bort dem för gott.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...