måndag, februari 14, 2011

Hjärtans Gott med Hallonparfait och Kexchoklad

Ingenting hindrar att man bjuder på något extra gott att äta idag. Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till mat, påstod ju den irländske dramatikern och författaren George Bernard Shaw. Är det Alla hjärtans dag så är det och av den orsaken kommer det att serveras efterrätt idag. Vilket inte händer så ofta och speciellt inte på en måndag.

Hallonparfait och Kexchoklad













Dagen till ära har jag använt hjärtformade pepparkaksformar och gjort små hjärtan som har fått en botten av krossade kexchokladkakor. Ovanpå är det hallonparfait. Den som vill kan ta köpt vaniljglass istället och låta den bli så pass mjuk att det går att röra i hallon och kexchokladbitar. På toppen har jag pyntat med lösfrysta skogshallon och riven blockchoklad.

Enklast är det att helt strunta i att göra små hjärtformade skapelser och bara använda sig av en rund kakring med en diameter på ca 18 cm.

INGREDIENSER:
Botten:
3 kexchokladkakor à 55 gram
6 msk smält smör

Parfait:
3 äggulor
1 dl socker
1-2 krm vaniljpulver
3 dl vispgrädde
1 kexchokladkaka à 55 gram
150 g hallon

Dekoration:
hallon
riven blockchoklad

GÖR SÅ HÄR:
Botten:
Krossa kexchokladkakorna fint och blanda med smält smör.
Bottna en kakring med bakplåtspapper.
Fördela kexchokladmassan jämnt i formen.
För att inte kexchokladbottnen ska bli stenhård måste den bakas av i ugnen i 175° ca 6 minuter.

Hallonparfait:
Vispa äggulor, strösocker och vaniljpulver pösigt medan kexchokladbottnen kallnar.
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i äggsmeten.
Bryt sönder en kexchokladkaka i mindre bitar och blanda ner tillsammans med hallonen.
Häll blandningen i formen och jämna till ytan.
Sätt in formen i frysen i ca 4-5 timmar.
Ta fram ca 10 minuter före servering, dra bort bakplåtspapperet från undersidan.
Dekorera med hallon och riven blockchoklad.

Idag har Röda korsets ungdomsförbund planer på att använda Värmland som pilotlän för något finsk-inspirerat. Se här: Unga ska kärleksinvadera äldreboenden. Ett vällovligt initiativ.

Alla Hjärtans dag fick en plats i den finska högtidskalendern år 1987. Det var Finlands Röda Kors som tog initiativet till något som på finska ibland lystrar till namnet "ystävänpäivää" (vändagen).

11 kommentarer:

  1. Bakverk och Fikastunder: Lika god som en glasstårta.

    SvaraRadera
  2. Det där såg allt fint ut! Själv gjorde jag inget speciellt i köket fast det var en hjärtlig dag.
    *skäms*

    Ha det fint :)

    SvaraRadera
  3. Mums! Alla anledningar att fira lite extra tycker jag är bra!

    SvaraRadera
  4. Lena: Vi passade faktiskt på att "slå två flugor i en smäll" som det heter när man vill uppnå två syften med samma handling. På fredag fyller livskamraten år men då är han bortrest. Jag behöver alltså inte servera någon födelsedagsmiddag och inte göra någon födelsedagstårta den dagen.

    SvaraRadera
  5. MÅ Gott: Javisst blir livet roligare om vi kan fira lite extra emellanåt.

    SvaraRadera
  6. Nu hade du allt lite tur! Eller?

    SvaraRadera
  7. Lena: Tur? Tja..det känns helt OK!

    SvaraRadera
  8. Låter som ett underbart gott botten. Den ska jag absolut prova på.

    SvaraRadera
  9. Nadja: Extrapriser på Kexchoklad just nu så passa på och lägg upp ett lager. På Dollarstore tex kan man köpa 2 för en tia.

    SvaraRadera
  10. Jättefint och gott låter detta! Hallonparfait och kexchoklad låter verkligen som en perfekt kombination :)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...