måndag, mars 14, 2011

Morotsragu med karljohansvamp

I årets första nummer av ICA:s tidning Buffé fanns ett recept på en ragu gjord på morötter & karljohansvamp. En såsig röra och ett himla gott och samtidigt annorlunda tillbehör till stekt eller grillat kött som bör passa de flesta.

Morotsragu med karljohansvamp













INGREDIENSER:
30 g torkad karljohanssvamp
3 dl vatten
1/2 kg morötter
olivolja

SÅS:
1 msk koncentrerad kalvfond
2 dl av svampens blötläggningsvatten
1/2 msk majsstärkelse
5 timjankvistar
1/2 dl finhackad persilja
100 g riven parmesanost
salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
□ Blötlägg karljohansvampen i 3 dl vatten.
□ Skala och dela morötterna på mitten i 6–7 cm långa bitar.
□ Skär bitarna i fyrkantiga stavar.
□ Stek morotsstavarna i olja på hög värme i en stekpanna tills de fått lite färg.
□ Häll av blötläggningsvattnet från svampen och spara 2 dl.
□ Stek svampen med morotstavarna några minuter.
□ Ta stekpannan från värmen.

SÅS:
□ Blanda kalvfonden med 2 dl av blötläggningsvattnet i en liten kastrull.
□ Vispa ner majsstärkelsen, koka upp och låt sjuda i några minuter.
□ Repa av timjanblad från timjankvistarna.
□ Vänd ner dem tillsammans med persilja och parmesan i morotsblandningen.
□ Häll över såsen, vänd runt, koka någon minut och smaka av.

Timjan är en god krydda i många sammanhang. Här vill jag rekommendera att ta det lite varsamt med den örten eftersom den har en så pass dominerande smak.

När man fastnat i gamla tillbehörsspår är det utan tvekan dags att testa något nytt. Morötter utgör den största delen av mitt grönsaksintag och de blir definitivt inte sämre av att få ny fason. Själv skulle jag knappast ha kommit på tanken att para ihop morötter med karljohansvamp på detta vis. Nu är det gjort. Det här receptet är väl värt att spara av det skälet att när stekt eller grillad kycklingfilé, fläskkotlett eller fläskkarré står på menyn behövs smakrika tillbehör som tar fram och/eller kompletterar smaken på köttet.

Originalreceptet finns även på ICA.se. Här: Ragu på morot och karljohansvamp. Det blir absolut fler portioner än de 4 som anges där.

4 kommentarer:

  1. Kul med annorlunda!

    SvaraRadera
  2. Lena: Brukar du titta på "Halv åtta hos mig"? Då kanske du kommer ihåg att Sara i Växjö bjöd på örtrötter (morötter, trattkantareller, timjan) tillsammans med helstekt oxfilé, gratinerat potatismos med västerbottenost och rödvinssås. Lyxigt värre men så vann hon också. Min man gillar inte rödvinssåser och därför är den här såsiga morotsragun ett gott alternativ för dom som tycker som han.

    SvaraRadera
  3. Som du märker så har jag inte surfat runt så mycket på ett bra tag ;)
    Just det receptet hon vann på verkade gott. Hade faktiskt glömt det. Undrar om man inte skulle prova en fuskvariant i helgen.

    Ha de fint :)

    SvaraRadera
  4. Lena: Nu när vintern äntligen håller på att släppa taget är vi nog många som inte surfar runt så mycket längre. Själv vill jag ut i solen.

    Det var ju inte konstigt alls att Växjö-Sara vann omgången på sin meny. Mycket påkostat. Vem skulle inte gilla hummer med örtagårdssås & parmesansticks till förrätt och parfait med marinerade hallon & lingonsås till efterrätt?

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...