måndag, oktober 31, 2011

Glykossirap - en nyhet på sockerhyllan från Dansukker

I mitten av oktober lanserade Dansukker glykossirap i sitt sortiment, till glädje för alla som tycker att Apotekets flytande glykos är alltför dyr.

Glykossirap kan användas till glass, sorbet, chokladmousse, ganache, fondant, marsipan, vissa kakor, karameller, kola och knäck. Den gör att hemmagjord marsipan blir smidigare att jobba med. Den hämmar kristallisering av sackaros när man kokar kola och knäck och gör att glass och sorbeter blir mjuka och krämiga.

Foto: Dansukker



















För skojs skull testade jag produkten på Dansukkers gelégodisrecept. Lätt och roligt att göra men.... tastes differ... det blev för sött för min smak. Herrn i huset tyckte i alla fall att godisbitarna var goda.

På grund av att luftfuktigheten är så hög just nu, upptäckte jag att de färdiggjorda godisbitarna ganska snart började "svettas". Då smälte strösockret som låg utanpå.

Gelégodiset blev inte förstört av det, men man får då lov att upprepa proceduren med att doppa bitarna i strösocker innan de ska serveras och det är kladdigt. Ett annat alternativ är att helt strunta i att doppa dem i strösocker och istället äta "frusna" gelégodisbitar. De blir inte alls stenhårda i frysen. Bara kalla. I mitt tycke godare så, utan strösocker på.

Gelégodis













Obs! Smörj formarna med en neutral matolja

Gelégodis
ca 40 st små

INGREDIENSER5 dl hallon
3 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap
1 1/4 dl strösocker
6 gelatinblad
strösocker att doppa godiset i

GÖR SÅ HÄR:Lägg hallonen i en kastrull och häll på vattnet.
Sjud under lock i 10 minuter och sila bort hallonen.
Häll tillbaka hallonvattnet i kastrullen och tillsätt glykossirap och socker.
Koka på svag värme tills massan håller 122°.
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten i 5 minuter.
Tillsätt gelatinbladen till den färdigkokta massan och rör om ordentligt.
Låt svalna till 70°.
Smörj istärningsformar eller godisformar med matolja.
Häll därefter i den avsvalnade massan.
Låt stelna i rumstemperatur.
Sätt därefter in formarna i frysen i ett par timmar eftersom det då blir lättare att få ut godisbitarna ur formarna.
Doppa godisbitarna i strösocker så fastnar de inte så lätt i varandra.
Förvaras torrt i burk med lock.

Hallonen kan ersättas av andra bär som t ex krusbär, blåbär och körsbär.

Här finns fler Dansukker-recept med glykossirap .... gräddkola, marshmallows, hårda karameller, basrecept på glass m.m...

Dansukkers glykossirap är en blandning av olika sockerarter utvunnet ur vete. Livsmedelsverket har analyserat glykossirap och funnit att glutenintoleranta kan tåla produkter med glykossirap. Hydrolysatet från vete får enligt europeisk standard innehålla max 20 ppm gluten, vilket är gränsen för glutenfritt. De som är extra överkänsliga eller veteallergiska kan möjligtvis reagera på produkten ändå, även om glutenhalten knappt är mätbar.

Pris i butiken: 23-24 kronor för 400 gram.

2 kommentarer:

  1. Det kanske är något att kolla in när det vankas julgodis om inte förr.

    SvaraRadera
  2. MÅ Gott: Absolut. I julknäcken finns det en anledning att använda glykossirap.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...