onsdag, december 14, 2011

Julens Jungfru

Skottland har sin whisky, de karibiska öarna har sin rom och Frankrike sin konjak. I Skandinavien har vi akvavit som anrikt nationalbrännvin.

Snälleröds Ångbränneri har tagit på sig spenderbyxorna och lagom till jul lanserat en specialdesignad utgåva av Jungfruns Brännvin. Det sker i samarbete med den grafiska formgivaren och mönsterdesignern Lisa Bengtsson. Den flaskan blir dekorativ att ställa på julbordet.

Snälleröds Jungfruns Brännvin





















Lisa Bengtsson fick uppdraget att med fria händer tolka Jungfruns Brännvin och utforma flaskans etikett, formspråk och utseende. Inspirationen fick Lisa Bengtsson både från begreppet jungfru som haft olika betydelse genom tiderna och den gamla svenska måttenheten "jungfru".

Måttet "jungfru" var fram till mitten av 1800-talet ett skandinaviskt rymdmått, som mest användes om våta varor - typ brännvin. Namnet förmodas komma från det avsmalnande konformade måttet som snapsen ("bleckan") uppmättes i. Det ansågs likna en kvinna, en jungfru, med fotsid kjol. Standardmåttet på 1800-talets snaps var 1 jungfru, dvs ca 8,2 cl med dagens mått mätt. Det var ju en redig "blecka" (numera oftast stavat "bläcka").

Jungfruns Brännvin är en örtig akvavit som kryddas med klassiska akvavitkryddor samt koriander och citron. Snapsen är ett utmärkt sällskap till julsillen och smakmässigt skrämmer den inte heller den som är ovan snapsdrickare.

•Producerat av Snälleröds Ångbränneri av ekologiskt odlade jordbruksråvaror
•Alkoholhalt 38,0 %
•Förpackning 500 ml/flaska
•Pris 209 kronor
•Artikelnummer 86923

De butiker som för närvarande har den här varan i lager finns i Klippan, Perstorp och Åstorp i Skåne. Övriga Sverige måste kontakta sitt systembolag för information om beställning. Finns i lager hos leverantören Berntson Brands AB.

Ät- och drickbara gåvor uppskattas alltid. För samlare är den här specialutgåvan ett självskrivet samlarobjekt.

1 kommentar:

  1. Nellie: Den tävlingen hos dig försökte jag mig på men kommentaren verkar vara borttagen.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...