måndag, februari 20, 2012

Fruktig grön sallad med päron och avokado

Det var ju frukt och grönt-vecka på ICA förra veckan med riktigt bra priser på päron, finbladig sallad i påse, färsk ananas, grön kiwi och morötter. En sån gång är det verkligen läge att att frossa i nyttigheter.



Men att "torräta" de 500 gram frukt och grönt varje dag som Livsmedelsverket rekommenderar, det har jag ganska svårt för att göra.

Ett av de enklare sätten för mig att få i mig åtminstone en större del av nyttigheterna råa är att blanda en sallad med en kombination frukt och grönsaker. Till fruktfamiljen räknar jag då även sötmandel som jag tycker behövs för tuggmotståndets skull.

Pricken över i: En överbliven ostkant cheddar, som inte längre gjorde osthyveln glad. Den smulades över hela salladen.

INGREDIENSER
2 pers.

2 päron
2 avokado
pressad citron
65 g färdigskuren sallad i påse
1 msk hackad sötmandel
50 g smulad ost

DRESSING
1½ tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
½ tsk Dijonsenap
½ tsk råsocker
1 msk finklippt persilja
1 nypa salt
nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Halvera och kärna ur päronen.
Skiva och droppa på citronsaft så att päronen inte mörknar.
Skär avokadon halvor, ta bort kärna och skal, skär varje halva i 5 bitar.
Droppa på citronsaft så att avokadon inte mörknar.
Bred ut salladsbladen på ett fat.
Arrangera frukterna ovanpå.
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och skeda den över salladen.
Strö på hackad mandel och persilja.
Smula ost ovanpå.















Fettisdag
I morgon tisdag ägnar vi oss åt semleätning. I år har jag gjort det enkelt för mig. Bullen ifråga är helt enkelt Pågens klassiska vetebulle med kardemummasmak som fyllts på traditionellt sätt med en fluffig röra gjord på inkråmet från bullen blandat med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.

Min man äter semlorna i djup tallrik med varm mjölk i. Blöta bullar är ingen höjdare tycker jag och äter min semla som den är. Inte för mycket grädde men gärna mycket fyllning.

Semla

2 kommentarer:

  1. Det blir en fett dag till förmig, då var jag i Polen förra veckan och där den 16 hade de fettisdagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pralin: Ja, fett-tisdagar vill man ju inte missa:)

      Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...