torsdag, mars 22, 2012

Hjärtegod glasstårta

Från tidigt 1970-tal minns jag att Kungsörnen tillverkade en nötkaksmix som var perfekt att ta till när det kom gäster helt apropå. För mig, som på den tiden var novis vid spisen, var kakmixer enkla, bekväma och alltid pålitliga att använda.

Nötkakemixen försvann så småningom från butikshyllorna. Sannolikt berodde det på att Kungsörnen fann det säkrast att helt och hållet utesluta nötter från sin produktionslinje. Ett klokt beslut då även spår av nötter kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Åren har gått. Övning har gett färdighet. Nuförtiden behöver jag ingen kakmix för att baka nötkaka från grunden.

Idag bjuder jag av en alldeles särskild orsak på tårta. Det hör ju till att bjuda på det när man avslutar ett arbete. Ni som vill veta vad det rör sig om blir tvungna att läsa ända till slutet av inlägget...















Eftersom jag inte har möjlighet att bjuda in er hem till mig, får ni i vanlig ordning bara receptet. Det skulle egentligen ha blivit publicerat redan till Alla Hjärtans Dag, men jag bestämde mig för att skjuta upp det tills nu.

Glasstårta med hasselnötskaka
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g malda nötkärnor
1 dl grädde

Till fyllning½ -1 liter glass

Till dekoration2 dl vispgrädde
100 g mörk blockchoklad till chokladhjärtan
kakaopulver

Gör så här
· Vispa ägg och socker till vitt och pösigt skum.
· Smält smöret, låt det svalna och rör ner det i äggsmeten.
· Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och de malda nötterna.
· Rör ner växelvis med grädden.
· Häll upp i smord och bröad bakform.
· Grädda ca 35 minuter i 200° varm ugn.
· Dela nötkakan i två bottnar när den kallnat.
· Vispa grädden.
· Täck ena botten med fingertjocka skivor av glass.
· Lägg över den andra botten.
· Bred på den vispade grädden.
· Dekorera med chokladhjärtan.
· Häll lite kakaopulver i en tesil.
· Knacka lätt på silen över tårtan så att kakaopulvret lägger sig över.















När jag gjorde chokladhjärtana använde jag mig av den dyraste metoden som finns – försök och misstag.

Efter ett par olycksaliga försök att spritsa hjärtan, visade det sig att det som fungerade bäst för mig var att göra på det här viset:

· 100 g smält blockchoklad hälls på en plåt klädd med bakplåtspapper.
· Bred ut jämnt till ett par millimeters tjocklek.
· Låt stå en stund tills chokladen förlorat sin glans och nästan stelnat.
· Pressa hårt ner en liten hjärtformad pepparkaksform i chokladen.
· Tryck försiktigt ur chokladhjärtana om de skulle råka fastna i formen.
· Låt sedan chokladhjärtana stelna helt på bakplåtspapperet.

Kära läsare!
Allting har en ände... så även den här bloggen. Först tänkte jag bara ta en lååång paus... vid närmare eftertanke känns det mer lämpligt att lägga av helt.

Jag har mer och mer börjat tänka på bloggen som ett "arbete" som inte längre fyller någon som helst funktion. Att under såna omständigheter försöka producera nytt och varierat innehåll varje uppdatering är inte det lättaste och inte heller speciellt engagerande.

Bloggen har därför på sista tiden börjat kännas mer som en börda än en avkopplande hobby.

Ett stort och hjärtligt tack till alla som under årens lopp inspirerat mig. Hoppas att jag också inspirerat åtminstone några av er därute.

Från och med nu blir det inga fler inlägg här och jag ber att få tacka för mig.

11 kommentarer:

  1. Men... jaha...
    Nej, du har helt rätt - det ska vara kul det ska inte kännas som ett tvång och en börda. Vi har i alla fall uppskattat dina inlägg, och tackar för det du gjort!

    Kram på dej,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mårtenssons: Det har gått 6 år sedan jag började blogga. Då var det en aktivitet som var tämligen ny. Lätt, spännande och inte alls som idag när man även bör vara aktiv på de sociala medier som finns. Inte vet jag, kanske är Facebook kul och bra, men jag spenderar alldeles för mycket tid på nätet som det är. Jag nådde ett vägskäl. Det som tilltalade mig mest var att välja att lämna bloggandet helt.

      Radera
  2. Åh vad god den ser ut.
    Den ska testas nu i sommar kan jag lova =)

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mia: En varm sommardag får du nog se till att glassen är riktigt hårdfrusen. Då kan man räkna med att bottnarna isolerar så pass mycket att glasstårtan håller sig ca 30 minuter utan att glassen smälter.

      Radera
  3. Glad påsk :-D

    Kramar <3<3<3<3

    SvaraRadera
  4. Åh så synd! Ha en fin sommar och hoppas du kommer tillbaka någongång:)

    SvaraRadera
  5. det ser gott ut.. jag gjorde något likande på min blogg

    SvaraRadera
  6. Åh, vilken smarrig tårta! Snyggt hjärta dessutom :)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
  7. Kram och tack för allt! Tack för kommentarer hos mig men framför allt det du skrivit och delat med dig! Ha det underbart!

    SvaraRadera
  8. Ser fint ut:)
    Ha en riktigt fin dag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  9. Välkomna på bloppis i min blogg! Massa fina grejer till riktigt grymma priser!
    Nytt och begagnat! :)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...