tag:blogger.com,1999:blog-27261009.post1282864224358508869..comments2023-12-05T22:54:18.662+01:00Comments on Favoritrecept: Jämtländsk GrynostKarin W.http://www.blogger.com/profile/02780136821286168879noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-82864509717609929072010-05-27T21:37:36.895+02:002010-05-27T21:37:36.895+02:00Receptet på grynost ovan verkar vara en genväg... ...Receptet på grynost ovan verkar vara en genväg... jag kokar grynost bara på riktig komjölk, löpe och sälgtjuka. Ingen grädde och messör! Det tar minst 7 timmar. Messmör görs av att man kokar vassla länge så då blir det sanslöst bra. Ett riktigt hanverk tar tid så är det bra Kram HåggeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-67313322291695984592008-12-12T18:56:00.000+01:002008-12-12T18:56:00.000+01:00Hej Lena: Det är första gången jag hör talas om "g...Hej Lena: Det är första gången jag hör talas om "gömm" från Hälsingland. <BR/>Rörost är ett inslag från Hälsingland på julbordet enligt den här sidan: sv.wikibooks.org/wiki/R%C3%B6rostKarin W.https://www.blogger.com/profile/02780136821286168879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-56752737589911307262008-12-12T17:25:00.000+01:002008-12-12T17:25:00.000+01:00Jag är uppväxt med (gömm) som grynost. Är det någo...Jag är uppväxt med (gömm) som grynost. Är det någon som har recept på Gömm från Hälsingland.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-27430137474321537212008-01-08T14:21:00.000+01:002008-01-08T14:21:00.000+01:00Intressant Daniel. Det är första gången jag hör ta...Intressant Daniel. Det är första gången jag hör talas om sälgtjuka. Kan det vara sälgticka? Jag försökte ta reda på lite mera. Det här var vad jag fann: <BR/><BR/>"...”sälgtjukan som doftar lite vanilj. Förr i världen användes sälgtjukan i Medelpad som krydda i ”pank”, en sorts rörost. Carl von Linné noterade under sin lappländska resa att ungkarlarna i de norrländska skogsbygderna 'plägade stoppa väldoftande sälgtjukor innanför blusen för att framkalla ynnest hos pigorna'. Men idag bör vi nog lämna sälgtjukan ifred eftersom den är uppsatt på svenska rikslistan för hotade arter."Karin W.https://www.blogger.com/profile/02780136821286168879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-35932082061822517152008-01-01T11:40:00.000+01:002008-01-01T11:40:00.000+01:00Den Grynost jag är uppvuxen med är smaksatt med "S...Den Grynost jag är uppvuxen med är smaksatt med "Sälgtjuka", en ovanlig träädsvamp som växer på död Sälg.. Osäker vad det "Svenska" namnet är på Svampen. Svampen kokas iaf tillsammans med mjölken under hela processen och ger osten en sagolikt aromatisk smak! Helt klart min favorit på Julbordet..Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01653588690540318826noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-71165054731706755932007-11-15T00:03:00.000+01:002007-11-15T00:03:00.000+01:00Lina: Messmör har ju låg fetthalt och mjölk är ju ...Lina: Messmör har ju låg fetthalt och mjölk är ju inte speciellt mäktigt. Men grädden är förstås fet. Nu är inte jag infödd jämtska och har inte den här mattraditionen med olika ostar med mig hemifrån. Men man får ta seden dit man kommer.Karin W.https://www.blogger.com/profile/02780136821286168879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27261009.post-760159920864441592007-11-14T21:09:00.000+01:002007-11-14T21:09:00.000+01:00Låter spännande, är det inte lite mäktigt?Låter spännande, är det inte lite mäktigt?linahttps://www.blogger.com/profile/09758364408591538937noreply@blogger.com