10 l frostbitna rönnbär
(eller frysta i frysen)
5 kg farinsocker
10 l vatten
1-2 msk vinsten
3 g jästnärsalt
1 g vinsvavla
FÖRKULTUR:
2 hg russin
kokande vatten
1 påse vinjäst
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg russin i en burk och häll på så mycket kokande vatten att det täcker russinen
2. Låt det svalna till 30 grader och tillsätt sedan vinjästen
3. Bind över burken med tyg och låt den stå i 3 - 4 dagar.
4. Krossa rönnbären lätt i en rostfri hink eller stor kastrull, lös upp vinsten i lite vatten och häll över rönnbären
5. Tillsätt 10 l kokhett vatten tillsammans med första omgången farinsocker, dvs. 3,6 kg + 3 g jästnärsalt och 1 g vinsvavla
6. När massan svalnat till 30 grader tillsätts förkulturen
7. Rör i massan ett par gånger per dag i 3-4 dagar
8. Därefter silas massan och hälls på en damejeanne
9. Andra omgången socker tillsätts, dvs. 0,7 hg
10.Skaka ordentligt och sätt på jäsrör
11.Fortsätt skaka ett par gånger i veckan
12.Efter en månad tillsätts tredje och sista omgången socker, dvs 0,7 hg
13.När det inte längre "ploppar" ur jäsröret användes en hävert för att tappa upp vinet till en hink (lämna bottensatsen)
14.Rengör damejeannen, tappa tillbaka vinet, låt det efterjäsa ett par veckor innan det tappas på flaskor och lagras.
Vin gjort på rönnbär är en dryck man kunde få smaka på förr. Det ansågs vara ett hälsovin. Bären måste vara frostnupna, då försvinner den alltför sträva smaken. Vill man hinna före fåglarna är det säkrast att plocka bären så snart de mognat och lägga dem några timmar i frysen.
Krydda en snaps med rönnbär: Fyll en burk till cirka tre fjärdedelar med frostnupna rönnbär. Slå på brännvin ända upp. Låt stå minst en vecka eller ännu hellre minst en månad. Filtrera och späd sedan med brännvin till önskad smakstyrka. Rönnbärssnapsen vinner på att lagras. Smaken bör vara en aning frän och syrlig. Blir smaken för syrlig kan man tillsätta en eller två teskedar fin honung och låta brännvinet stå ytterligare en tid.
Spännande när någon bevarar sådana här recept.
SvaraRaderaTack
Habrina
Hej Habrina, I år prunkar rönnarna. I fjol fanns inte ett enda bär på träden. Det här är ett ganska omständligt recept. Jag har ett enklare gammalt recept. Men det kan tyvärr bildas mögel ovanpå vinet. Möglet lyfte man bara bort förr i tiden. Vi vet ju bättre. Mögel bildar toxiner.
SvaraRaderaMan mal 6 hg russin och 3 l frostbitna rönnbär, häller över 2 l kokt avsvalnat vatten och låter det stå i ett dygn. Sedan silas massan. Saften rörs med 6 hg socker och allt får stå i ytterligare ett dygn. Saften hälls på flaskor, man binder över med tyg och ställer svalt i 2-3 månader.
Karin, det är ut som att ditt recept är på saft. Vin kräver lite mer arbete, även om min farmor visserligen många gånger fått sin saft att jäsa ordentligt.
SvaraRadera@Monica: Vilket recept är på saft? Inte huvudreceptet väl? Eller det recept som jag nämnt i en kommentar ovan?
Radera