fredag, oktober 13, 2006

Äppelkaka med knäckglasyr

Enkel att göra

3/4 kg äpplen
rivet skal av 1 citron och 1 apelsin
1 - 1 ½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl hackad mandel
50 g smör

KNÄCKGLASYR:
1 ½ dl hackad mandel
75 g smör
1 ½ dl strösocker
1 msk mjöl
1 msk mjölk

(ev. 2 -4 msk Cointreau eller Grand Marnier)

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär i ½ cm tjocka skivor
2. Blanda rivet fruktskal, socker, mjöl och hackad mandel
3. Varva äppelskivorna med denna blandning i en smord ugnssäker form
4. Hyvla smöret tunt, lägg över och mellan äppellagren
5. Sätt in formen i 225 grader cirka 15 minuter
6. Blanda alla ingredienser till knäckglasyren i en kastrull
7. Sjud upp på svag värme
8. Ta ut de halvmjuka äpplena och häll över knäckglasyren
9. Sätt in formen igen och grädda tills glasyren är gyllenbrun och äpplena helt mjuka


Serveras varm. Kakan kan göras i förväg och värmas upp. Eventuell likör droppas över innan serveringen. Halvmjuk vaniljglass är gott att bjuda till äppelkakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.