onsdag, december 06, 2006

Mjuk pepparkaka

2 ägg
2 dl råsocker
150 g smör

2 msk suckat
1 tsk mald kanel

1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
50 g hackade hasselnötter eller mandel
1 1/2 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl gräddfil eller yoghurt

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader
2. Smörj och bröa en avlång bakform
3. Vispa ägg och socker poröst
4. Smält smöret och låt det svalna
5. Blanda äggsmeten med smör, suckat, kryddor och nötter
6. Blanda bikarbonat och mjöl
7. Rör ner detta i smeten tillsammans med gräddfilen eller yoghurten
8. Häll smeten i formen och grädda i 35-45 minuter
9. Låt kakan svalna i formen

Ursprungligen är detta en spansk julkaka . Den är mycket lättbakad och sprider en ljuvlig doft i köket. Skär helst inte av den förrän dagen efter, nybakad vill den gärna smula sig. Istället för hasselnötter eller mandel kan solrosfrön användas. Solrosfrön vill gärna bli lite gröna när de används i bröd som innehåller bikarbonat (eller hjorthornssalt). Det är helt ofarligt, även om det kanske inte ser så aptitligt ut alla gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.