För en tid sedan såg jag den pedagogiske BBC-Foodkocken Gary Rhodes baka en mjölfri chokladkaka. Den innehöll konjak och mandel. Jag antecknade ingredienserna och någon gång i framtiden ska jag väl prova att baka den. Det går ju knappast att få till en misslyckad kladdkaka.
Det här är en annan mjölfri variant som en chokladälskare inte kan motstå - inte bara ett alternativ för glutenintoleranta utan för alla som söker en riktigt kladdig chokladkaka.
INGREDIENSER:
ca 15 bitar
200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
200 g smör
200 g socker
4 äggulor
4 äggvitor
GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj.
3. Bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i vattenbad.
4. Smält smöret efter hand i den varma chokladen.
5. Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten.
6. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret.
7. Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank.
8. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.
9. Grädda i cirka 40-45 minuter eller tills en sticka känns torr.
Observera att den här typen av kakor pöser upp i ugnen och kollapsar när man tar ut dem.
Kakan blir lite knaprig på kanterna men kompakt och mycket "chokladig" i mitten. När den kallnat är den bara 2-3 cm tjock.
Hej!
SvaraRaderaVilket bra tips! Har faktiskt helt saknat ett bra kakrecept för glutenintoleranta, och skulle ha behövt det vid ett flertal tillfällen.
Hälsningar från Mamma Mat
Mamma Mat: Jag var ensam hemma när jag gjorde den här kladdkakan och kunde inte låta bli att provsmaka den på en gång, hmmm... två gånger...
SvaraRaderaTill slut var jag tvungen att stoppa resten i frysen annars hade jag nog ätit upp alltihopa själv. Den gled ner alldeles för lätt.
En helt underbar kladdkaka.....helt fantastiskt...! Ett måste i receptsamlingen.
SvaraRaderaÅsa: Javisst, den bara smälte i munnen.
SvaraRaderabätte en orgasm!!
SvaraRaderamen, lite lagon skitäcklig?
SvaraRadera