Att använda vin som krydda i matlagningen känns ganska lyxigt. Man bör ju helst använda ett vin som också är gott att dricka. Ett billigt och illasmakande vin riskerar att ge maten en obehaglig smak.
Ibland när det blir vinslattar över häller jag dem i iskubslådor och stoppar i frysen. När kuberna frusit stoppar jag dem i en fryspåse, pressar ut luften ordentligt och förseglar (nödvändigt för att förhindra avdunstning). Vinkuberna går sedan bra att använda i matlagning.
INGREDIENSER:
4 personer
500 g pasta
500 g räkor med skal (ca 200 g skalade)
1 röd chilipeppar
1 gul lök
½ - 1 msk sambal oelek
finhackad dill
salt och peppar
matolja till stekning
SÅS:
1 dl vitt vin
2 dl grädde
2 msk hummerfond
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala räkorna
2. Koka pastan al dente, spola kall under rinnande vatten.
3. Dela, kärna ur och strimla chilin.
4. Skiva löken tunt.
5. Koka vin, grädde och hummerfond i 5-6 minuter.
6. Hetta upp matolja i en stor stekpanna
7. Fräs upp pastan, räkorna, chilin, löken och sambal oelek.
8. Blanda ner finhackad dill och smaka av med salt och peppar.
9. Lägg upp, häll såsen över pastan och servera.
Oron över stigande matpriser
Matpriserna stiger oroväckande mycket över hela vår värld. Enligt FN gick de i genomsnitt upp med 35 procent i fjol. Världsbanken har beräknat att priserna stigit med 83 procent på tre år och att priset på vete gått upp med över 180 procent.
De här prisökningarna får och kommer att få mycket allvarliga konsekvenser för de allra fattigaste länderna. När hundratusentals människor får sin ekonomi slagen i spillror på grund av alltför höga livsmedelspriser, då blir det inte bara oroligheter. Risken för krig ökar också.
I Sverige lider vi inte direkt någon nöd. När våra vanligaste livsmedel blir dyrare blir det kanske bara mindre pengar över till det där lilla extra som sätter guldkant på tillvaron.
När jag gör en jämförelse, ser jag att barnfamiljernas favoriträtt, spaghetti och köttfärssås, har blivit cirka 20 procent dyrare på ett år.
Kommer vi att kunna fortsätta köpa det vi alltid köpt? Jag tror inte det. Priserna kommer med all säkerhet att fortsätta att stiga.
Hej!
SvaraRaderaJag såg ditt fisksopperecept på webben. Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!
Varför inte lägga upp ditt recept även där? Jag lovar att rösta på dig!
Mvh
Mardin
Käre Mardin - han eller hon ligger i minsann. jag har fått samma - och sett samma på fler bloggar.
SvaraRaderaVad gott det ser ut med räkpasta - riktigt romatisk mat! Jättefin bild!
Annamaria: Jag rev ur det här receptet ur en tidning någon gång för länge sedan och minns inte längre vilken tidning det var. Föga romantiskt:)
SvaraRaderaHummerfond gillar jag skarpt. Ett någorlunda billigt sätt att ge den enklaste rätt en lyxig touch.
mardin.. en användare utan blogg. Vad är syftet månntro?
Mardin: Hmm... har jag ett fisksopperecept på webben?? Det är mer än jag vet om i så fall.