tisdag, maj 27, 2008

Ingefärskryddad Mjuk Kaka & Rabarberkompott

En mycket mörk och lite fuktig kryddkaka som bl a innehåller färskriven ingefära. Kakan innehåller också "creme double".

Den sortens grädde finns så vitt jag vet inte att köpa i Sverige. Man kan emellertid tillverka den själv. Det går helt enkelt till så att vispgrädde kokas (reduceras) så att den blir tjockare och fetare. Att reducera 2 dl vispgrädde till 1 dl tar knappt 30 minuter.

Kryddkaka-15 kB







INGREDIENSER:
8-10 personer

2 msk riven ingefära (med saft men utan trådar)
175 g smör
1 1/4 dl råsocker
4 äggulor
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk malen ingefära
½ tsk malen muskot
½ tsk malen kryddnejlika
2 dl mörk sirap
1 dl creme double
6 äggvitor
½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader och smörj en springform - 23-25 cm.
2. Vispa smör, råsocker och riven ingefära krämigt i matberedaren.
3. Tillsätt äggulorna försiktigt under omrörning.
4. Sikta samman alla torra ingredienser utom strösockret,
5. Häll och rör blandningen i matberedaren.
6. Rör ihop sirap och creme double och tillsätt blandningen.
7. Vispa äggvitorna hårt med strösockret.
8. Vänd ner äggvitesmeten och vispa försiktigt till en blank smet.
9. Fyll springformen och grädda i ca 45 - 50 minuter. Börja testa kakan efter 30-40 minuter.

Blir kakan för mörk, sänk temperaturen gradvis och täck med bakplåtspapper eller aluminiumfolie.

Kryddkakereceptet är från Eurodélices - Europas mästerkockar bjuder till bords. Desserter. 1999. Det går inte alltid att lita på recept i kokböcker. Enligt receptet ska kakan bli klar på 30 minuter. Det stämmer inte. Inte i min ugn i alla fall.

Visserligen är kaksmeten väldigt god men jag kan inte tro att det var kockens mening att kakan skulle ätas i det närmaste ogräddad. När 30 minuter gått, hade kakan bara stannat runt kanterna. Resten dallrade oroväckande. Det är möjligt att gräddningstiden blir kortare i en varmluftsugn.

Till servering av kryddkakan föreslår kocken en rabarberkompott och vispad grädde.

Efterrätt-12.2 kB







RABARBERKOMPOTT
1 kg rabarber
2 ½ dl strösocker
saft av 1 citron
2 tsk grenadine - mörkröd alkoholfri äkta saft från granatäpplen

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala ev. rabarbern och skär i mindre bitar
2. Koka med socker och citronsaft på låg värme.
3. Rör då och då men inte så att det blir mos.
3. Ta kastrullen av värmen så snart rabarbern mjuknat.
4. Häll över i en skål och smaka av med granatäppelsaft.
5. Lägg en bit kryddkaka på en tallrik, rabarberkompott, lite vispad grädde och servera som efterrätt.

En lite annorlunda kombination och riktigt läckert!

10 kommentarer:

  1. Fin sida med bra recept!

    SvaraRadera
  2. Hej, med några få undantag så äter jag i princip allt. Därför innehåller bloggen en massa recept på olika maträtter. En av mina hobbies är att pröva nya recept. Blir resultatet bra sparas det här.

    SvaraRadera
  3. Hej Karin!
    Den här kakan verkar jättegod! Är det den mörka sirapen som gör kakan så brun eller...?

    Rabarber är verkligen en god vårprimör. Det börjar bli dags att skörda av dem nu, så nu blir det rabarberkrämer - och pajer. Kanske även kompott?

    Ha det så gott!
    Anita i Omsjö

    SvaraRadera
  4. Svar: Det är en prydnadsjordgubbsplanta i min kruka! Ha en fin dag.

    SvaraRadera
  5. Syren: OK, bladen skvallrade om att det fanns släktskap med jordgubben.

    SvaraRadera
  6. Hej Smulan, och du har återvänt från Krakow? Plötsligt över en natt blev det sommar. Allt växer så det knakar och rabarbern är ju den första ätbara växten som visar livstecken när snön smält bort.

    Kakan är inte riktigt så mörk som bilden visar. Jag tar bilder med webbkameran. Det blir lite si och så med kvaliten på bilderna då.

    SvaraRadera
  7. Låter jättegott! GIllar ingefära, kanske får testa i sommar när jag kan ta lite rabarber från mamma ;)

    SvaraRadera
  8. Karin! Åh, Krakow var en underbar stad! Jag tror du skulle tycka om den staden.

    Det finns en stor rabarber på Kenneths föräldragård. Jag vet att den snart är färdig att skördas.

    Till veckan kommer jag att göra jag den första rabarberpajen. Kanske till din kaka?

    SvaraRadera
  9. Detta går inte att äta utan är ett prydnas bär. Ha en skön söndag.

    SvaraRadera
  10. Emma: Om du gillar färsk ingefära så är det en kaka för dig! Rabarberkompotten är pricken över i.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.