Då och då får jag en längtan efter mat som smakar annorlunda och kryddigt utan att för den skull vara alltför hett. Indien är "Kryddornas land" och där finner jag inspirationen till den här gryträtten.
"Chicken Korma" är en kycklinggryta som finns i en massa varianter. Det verkar inte finnas några speciella regler för vad den rätten ska innehålla förutom att kött (kyckling eller lamm) och/eller grönsaker samt olika kryddblandningar sjuds i en krämig sås.
INGREDIENSER:
2-3 personer
400 g kycklingfilé, skuren i tärningar eller strimlor
1 gul lök, tunt skivad
1 msk matolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk Garam Masala (Santa Maria)
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk gurkmeja
1/4 tsk chilipulver
2 msk mandelmjöl (20-30 g sötmandel)
2 dl crème fraiche, yoghurt eller grädde
1-2 msk tomatpuré
1-2 dl hönsbuljong
saften från ½ citron
GÖR SÅ HÄR:
1. Torrosta kryddorna försiktigt i en stekpanna så att de inte blir brända.
2. Tillsätt olja, fräs upp löken och sedan kycklingbitarna.
3. Tillsätt vitlök, mandelmjöl, tomatpuré och späd med lite buljong.
4. Koka upp och sjud ca 10 minuter under omrörning.
5. Tillsätt pressad citron och crème fraiche.
6. Koka upp igen och servera grytan med kokt broccoli och basmatiris.
Ska grytan se trevligare ut? Strö över lite hackad färsk koriander.
I Indien används mandelmjöl till redning av såser. Finns säkert att köpa färdigmalen och paketerad i indiska butiker. Det går precis lika bra att mala mandeln själv.
Orkar man baka är Naanbröd ett bröd som passar bra som tillbehör.
Eller Chapatis.
Eller svenskt mjukt hembakat tunnbröd.
Indisk mat är verkligen supergott! Men jag brukar avskskräckas av den långa listan med kryddor, men det här såg inte så farligt ut.
SvaraRaderaEmma: Jag förstår vad du menar. När jag läser genuina recept från Indien blir jag också avskräckt eftersom man där gör kryddblandningarna själv - Garam Masalan t ex.
SvaraRaderaDå kan det bli ytterligare ett tiotal andra kryddor enbart för den blandningen.
Gurkmejan kan man ju skippa fast det är lite synd. Den lär vara mycket nyttig - en kraftig antioxidant som är mycket starkare än vitaminer.
Denna Korma har blivit en klassiker i vårt hem.
SvaraRaderaInnan har vi bara hittat recept med färdig korma-mix, som inte alls ger samma smaker som denna.
En rikigt Fredagsmysare :)
Christer: Vad roligt att du tycker om Kormagrytan. Vad jag minns så kom den till av en ren slump.
SvaraRadera