tisdag, september 02, 2008

Karl Johansås till Pasta

Karl Johansvampen (stensopp) tillhör de svampar som passar mycket bra att torka. Den blir utan tvekan ännu läckrare efter torkning.

Torkad Karl Johansvamp













Bästa pastan att servera till den här såsen är antingen tagliatelle (ägg-bandpasta) eller den bredare varianten pappardelle.

Pasta med Karl Johansås













INGREDIENSER:
2-3 personer

2-3 dl torkad Karl Johansvamp
1 stor eller 2 små gula lökar, skalade och hackade
75 g rökt skinka skuren i små tärningar (magert bacon kan också gå an)
smör
2 msk vetemjöl
2-3 dl blötläggningsvatten
½ grönsaksbuljongtärning
minst ½ dl grädde
1 krm timjan
lite vitpeppar


GÖR SÅ HÄR:
1. Blötlägg svampen i ljummet vatten ett par timmar.
2. Låt den sedan rinna av och spar blötläggningsvattnet.
3. Fräs upp svampen i en het stekpanna.
4. Tillsätt smör och lök.
5. Fräs i cirka 5 minuter och lägg i skinkan.
6. Strö över mjölet och späd med blötläggningsvattnet + buljongtärningen.
7. Koka på svag värme i några minuter.
8. Smaka lite på såsen och späd med en skvätt vatten om den verkar bli för salt.
8. Tillsätt grädden, hetta upp, smaka av med peppar och timjan och strö till sist över persilja.

Namnet har Karl Johansvampen fått efter Karl XIV Johan. När han kom till Sverige lär han inte alls ha gillat den svenska husmanskosten utan han ville ha fransk mat. I många andra länder finns gamla traditioner att plocka och äta svamp men svenska folket hade innan Karl XIV Johans tid varken intresse för eller kunskap om svampar som människoföda. Stensoppen gillade Karl XIV Johan så mycket att han till och med försökte sig på att odla den vid Rosersbergs slott.

Även om inställningen till svamp är annorlunda nu jämfört med förr, förekommer det än i dag en viss avoghet mot svamp hos en och annan person. Det har jag full förståelse för. Det hänger självklart ihop med att det kan vara riskabel föda som kan leda till allt från milt illamående till död. Till och med icke giftiga svamparter kan ge magbesvär hos känsliga personer.

Jag är en ganska feg svampplockerska och törs aldrig lägga en svamp i svampkorgen om jag inte 100-procentigt säkert vet att det är en matsvamp!

2 kommentarer:

  1. Jag som älskar Karl Johan-svamp - måste absolut prova detta recept!
    Trevlig helg!
    Hälsningar Mamma Mat

    SvaraRadera
  2. Mamma Mat: Ja, nu det gäller att passa på för skogen full av gratismat. Jag överdriver inte när jag säger att vi har ätit svamp i någon form nästan varenda dag de senaste två veckorna.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.