½ - 1 kg små färskpotatisar
2 dl grovt havssalt per liter vatten
SÅS:
4-5 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 1/3 dl olivolja
1 tsk stött kummin (eller 1 tsk spiskummin)
3/4 dl citronsaft
2-3 msk tomatpuré
kajennpeppar
tunna skivor av fårost
GÖR SÅSEN SÅ HÄR:
1. Skala och hacka vitlökarna
2. Kärna ur paprikan och skär den i små bitar
3. Fräs vitlök och paprika i lite olja tillsammans med kumminet
4. Kör allt i en mixer till en tjock puré
5. Fortsätt mixa medan olja och citronsaft tillsätts
6. Smaka av såsen med tomatpuré och kajennpeppar
POTATISEN:
1. Tvätta potatisarna
2. Koka dem med skal på, med lock på glänt, i saltvatten, på medelvarm platta, tills mycket, men inte allt vatten kokat bort
3. Häll av vattnet, låt potatisen vara kvar i kastrullen, ställ tillbaka på låg värme, skaka och låt skalet på potatisarna bli lite skrynkligt
Potatisarna ska bli mjuka och få en tunn saltskorpa runtom. De dippas hela med skalen på i såsen. Den ska vara "het" och kan göras ännu "hetare" med hjälp av färsk, finhackad chili. Känns såsen för tjock går det bra att späda ut den med lite vatten. Att servera tunna skivor av fårost till mildrar "hettan". En typisk förrätt från Kanarieöarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.