fredag, november 10, 2006

Rysk kött- och svampgryta

4 portioner

400 g benfritt nöt- eller älgkött
1-2 liter rensad finskuren Karljohan
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 dl vatten + svampspad
1/2 tärning mörk oxbuljong
1 1/2 msk tomatpuré
1 msk matlagningssenap
2 dl creme fraiche
1 msk citronsaft (eller 2 msk sherry)

GÖR SÅ HÄR:
1. Skär köttet i strimlor och hacka löken
2. Förväll svampen med lite smör i eget spad i ca 10 minuter
3. Bryn kött och lök i smör, krydda med salt och peppar
4. Strö över mjölet, rör om och späd med vatten
5. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré och senap
6. Låt grytan puttra sakta tills köttet är mört, 20-30 minuter
7. Blanda ner svampen (med spad), sjud ytterligare några minuter
8. Tillsätt creme fraiche och citronsaft
9. Hetta upp och smaka av med ev. mer salt och peppar

Godast bli grytan med Karljohan, men blandsvamp eller champinjoner går också bra.
Servera med pressad potatis eller kokt ris. På ryskt vis ska saltgurka serveras till grytan.

Denna svamp med porer gröna
idel välvilja fått röna
Med sin knubbighet den lockar
gärna man Karljohan plockar.

Så skrev Bengt Cortin i sitt svampalfabet år 1942.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.