onsdag, december 13, 2006

Bredbar leverpastej

Leverpastej
700 g svin- eller nötlever
400 g färskt benfritt fläsk av bog
2 gula lökar
2 äpplen
7 ansjovisfiléer
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 krm ingefära
1½ tsk stött mejram
1½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
250 g smör eller margarin


GÖR SÅ HÄR:
1. Skär lever och fläskkött i skivor
2. Koka upp vatten i en rymlig kastrull och dra den från värmen
3. Lägg först i fläskköttet, sedan levern, som ska malas först
4. Lägg på lock och låt det stå i 10 minuter
5. Skala under tiden lök och äpplen, skär i klyftor, ta bort kärnhus
6. Ta upp levern och mal den en gång genom köttkvarn
7. Ställ skålen med mald lever i hett vatten i diskhon
8. Mal sedan fläsk, ansjovis, lök och äpplen 2 gånger
9. Smält matfettet och hetta upp mjölken
10.Blanda det malda med kryddorna och mjölet
11.Rör ner ett ägg i taget och späd med het mjölk, lite i sänder
12.Rör sist ner smält matfett, stek ett prov och smaka av kryddningen
13.Häll den varma smeten i två smorda avlånga brödformar
14.Täck med ugnsfolie och koka i 200 graders ugnsvärme i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1½ timme

Det här blir ca 1,8 kg leverpastej. Halvera receptet om det är för mycket. Pastejen går bra att frysa men blir lite smulig efter upptining. Självklart kan pastejen göras på kalla ingredienser men blir då inte lika smidig och bredbar. De varma ingredienserna gör att fett och vätska inte kryper ut vid gräddningen. Leverpastej är väl inget "måste" som tillbehör på julbordet. För den som har tid (2-3 timmar är totala tillagningstiden) och lust är det här ett recept väl värt att prova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.