4 portioner
600 g färsk eller fryst laxfilé i portionsbitar
(eller 4 laxskivor med ben)
2 l vatten
saften av 1/2 citron
socker
salt
GÖR SÅ HÄR:
1. Häll ca 2 liter vatten i en stor kastrull
2. Pressa i saften av en halv citron
3. Salta och sockra vattnet ordentligt tills det smakar som sötsyrligt havsvatten
(minst en ½ dl salt och nästan lika mycket socker behövs)
4. Koka upp
5. Lägg i laxskivorna när vattnet kokar men ta omedelbart kastrullen av värmen
6. Lägg på ett lock och låt färsk laxfilé stå i ca 8 minuter, fryst ca 20 minuter
Om fisk får koka alltför hårt blir det yttre fiskköttet färdigt snabbare än det inre. Resultatet blir både dålig smak och konsistens. Med den här metoden blir inte fiskköttet torrt även om laxbitarna får ligga i vattnet för länge. Kokt potatis och dillmajonnäs, örtagårdssås eller en hollandaise passar bra att servera till laxen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.