tisdag, juni 13, 2006

Hirams underbara tårta

15-20 personer

4½ - 5 dl sötmandel
4½ - 5 dl florsocker
6 äggvitor


smör och vetemjöl till långpannan

SMÖRKRÄM:

375 g osaltat smör
3½ dl florsocker
6 äggulor
1 msk finmalet kaffepulver
3 msk konjak
vanillinsocker

3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

1. Värm ugnen till 200 grader
2. Smörj en långpanna med måtten 30x40 cm
3. Pudra lätt med vetemjöl
4. Skålla, skala och mal mandeln
5. Blanda med lika volym florsocker
6. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner
7. Bred ut mandelsmeten i långpannan
8. Grädda i 18-20 minuter
9. Ställ svalt

SMÖRKRÄMEN:

1. Vispa smöret pösigt och vitt
2. Tillsätt florsockret, äggulorna, kaffepulvret och konjaken under fortsatt vispning
3. Smaka av med vanillinsocker
4. Bred den luftiga, svagt brunfärgade smeten över den kalla mandelbottnen
5. Släta till ytan och täck med folie
6. Ställ kallt till serveringsdagen

Serveringsdagen vispas grädden. Spritsa eller bred den på smörkrämen. Dekorera tårtan med kanderade frukter, körsbär eller små godiskulor.


2 kommentarer:

  1. Den här tårtan är verkligen underbar! Lätt att laga,kan lagas i förväg och en höjdare med färska hallon eller blåbär på grädden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min allra första kokbok var en kokbok av Hiram. Från 1960-talet någon gång, tror jag. Idag är den väl använd och såsfläckig. Håller med nöd och näppe ihop. Då blev jag ett Hiram-fan.

      Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.