15-20 personer
4½ - 5 dl sötmandel
4½ - 5 dl florsocker
6 äggvitor
smör och vetemjöl till långpannan
SMÖRKRÄM:
375 g osaltat smör
3½ dl florsocker
6 äggulor
1 msk finmalet kaffepulver
3 msk konjak
vanillinsocker
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200 grader
2. Smörj en långpanna med måtten 30x40 cm
3. Pudra lätt med vetemjöl
4. Skålla, skala och mal mandeln
5. Blanda med lika volym florsocker
6. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner
7. Bred ut mandelsmeten i långpannan
8. Grädda i 18-20 minuter
9. Ställ svalt
SMÖRKRÄMEN:
1. Vispa smöret pösigt och vitt
2. Tillsätt florsockret, äggulorna, kaffepulvret och konjaken under fortsatt vispning
3. Smaka av med vanillinsocker
4. Bred den luftiga, svagt brunfärgade smeten över den kalla mandelbottnen
5. Släta till ytan och täck med folie
6. Ställ kallt till serveringsdagen
Serveringsdagen vispas grädden. Spritsa eller bred den på smörkrämen. Dekorera tårtan med kanderade frukter, körsbär eller små godiskulor.
Den här tårtan är verkligen underbar! Lätt att laga,kan lagas i förväg och en höjdare med färska hallon eller blåbär på grädden.
SvaraRaderaMin allra första kokbok var en kokbok av Hiram. Från 1960-talet någon gång, tror jag. Idag är den väl använd och såsfläckig. Håller med nöd och näppe ihop. Då blev jag ett Hiram-fan.
Radera