Hjortronkompott blir lösare än sylt men kan användas på samma sätt - varm eller kall till glass, till ostkaka, som tillbehör till starka ostar som Västerbottensost eller milda som Camembert och Brie.
Hjortronkompott med glass |
Egentligen är det onödigt att tillsätta bensoat eftersom hjortronen är självkonserverande. De innehåller naturlig bensoesyra. Om man fryser in så finns det ingen anledning att använda kemiska konserveringsmedel.
Vill man däremot spara syltburkarna väldigt länge är det säkrast att använda sig av konserveringsmedel och förvara burkarna så nära 0 °C som möjligt. Det finns annars risk att det hela så småningom börjar jäsa. Natriumbensoat rörs ut i lite vätska och blandas med resten när allt är färdigkokt. Fyll burkarna, sätt på skruvlock och ställ burkarna upp och ner så bildas vakuum.
INGREDIENSER:
1 kg hjortron
9 dl strösocker
1 ½ dl vatten
(1 krm bensoat)
GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj inte färska bär utan rensa bara bort kvistar och blad.
2. Koka socker och vatten till en simmig sockerlag.
3. Lägg i bären och koka upp långsamt.
4. Koka i cirka 20 minuter och skaka kastrullen då och då.
5. Ta kastrullen av plattan och skumma noga.
6. Tillsätt eventuellt konserveringsmedel.
Nu har sista förpackningen hjortron lämnat frysen och jag minns hur mängder av blodtörstiga myggor, knott och bromsar gick till anfall när de plockades. Hur smärtsam än hjortronplockning är så bär det nu iväg igen ut på blöta myrar. En rätt så fientlig miljö att vistas i när det är som värst.
Hjortronmyren |
Skulle precis fråga hur länge en sån hemmagjord sylt håller sig men sen läste jag att du frös dm, smart:)
SvaraRaderahttp://mariaskakburk.blogg.se
För det mesta fryser jag in alla bär råa och okokta, (en del sorters bär med socker, andra utan), tar fram och kokar sylt efterhand. Jag tycker det är enklast.
SvaraRaderaTACK:)
SvaraRaderaJag har ett recpet på citronkladdkaka som jag har testat, riktigt god, finns i boken kladdkakor:)
Maria: Jag har bara hört talas om boken kladdkakor. Den måste jag nog skaffa.
SvaraRaderaDet finns också ett recept här:
milda.com/SE-New/recipe.asp?id=1515971
Smärtsamt...? :)
SvaraRaderaLite ryggvärk, hetta, flugor och broms är de smällar man får ta för att få äta skogens guld....
Det är det ändå värt, eller hur?
Hur gick det?
Smulan
Smulan: Jodå, det går bra trots tropisk hetta. Jag är i alla fall tacksam över att vi slipper fästingarna häruppe. Jag har visserligen aldrig blivit fästingbiten när jag vistats i skog och mark i Mälardalen. Nästan alla jag känner som bor därnere har råkat ut för det en eller flera gånger.
SvaraRaderaEmir Nanic:
Ja, fästingar är inte roligt. Jag hade det en gång i Sthlm. Tack och lov blev det ingen infektion.
SvaraRaderaVet du, på leden till Norge hittade vi massor av hjortron. Det blev många hjortron som hamnade i magen...
Gurk- och rädissalladen ser jättegod ut!
Ha det gott!
Hmm.. jag har problem att kommentera i din blogg numera..
SvaraRaderaSmulan var det som skrev det förra inlägget..:)
Du hade verkligen tur med vädret, Smulan. Igår började det blåsa kraftigt och idag är det kyligt i luften.
SvaraRaderaDet är bra att få reda på om det är problem med kommentarerna. Jag använder Blogger in Draft. Det är en specialversion av Blogger där man kan prova på nya funktioner innan de släpps för alla som använder Blogger.
Om du kommenterar som 'Google Account' och loggar in med ditt användarnamn och lösenord så borde det fungera.
Även OpenID bör fungera för dig. Det är lite omständligare. Då skriver du ditt namn och din bloggadress och klickar dig vidare.
Myggor, vet inte om jag skulle klara det trots läcker råvara...
SvaraRaderaHej Kinna: Även om jag inte besväras särskilt mycket av själva betten, blir jag ändå smått galen när det sitter massor av mygg på nakna bärplockarhänder.
SvaraRaderaSer att ni gillar hjortronsylt. Vill ni köpa hjortronsylt som smakar som hemlagad, så är ni välkomna att beställa på.
SvaraRaderawww.larssens.se
Vänligen
Fredrik