Gott som tillbehör till allt stekt kött, korv, färsrätter, rökt skinka...
INGREDIENSER:
4 personer
cirka 5 - 6 hg broccolibuketter
OSTSÅS:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 kryddmått peppar
1 äggula
4 msk grädde
2 dl riven ost, t ex Herrgård
GÖR SÅ HÄR:
1. Fryst broccoli kokas enligt anvisning på paketet.
2. Låt den rinna av och lägg den i en smord form med höga kanter,
3. Fräs smör och mjöl i en kastrull
4. Späd under vispning med gräddmjölken,
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Rör ut äggulan med lite grädde och vispa ner i såsen.
7. Tillsätt osten och låt den smälta ner utan att koka såsen.
8. Häll såsen över broccolin, sätt formen på gallret i ugnen och gratinera i 225° ugnsvärme ca 10 minuter eller tills ostsåsen fått fin färg.
I själva verket gjordes gratängen på broccolirester från gårdagens middag. Meny: Skivad stekt fläskkarré med en klick Cantadou färskost med vitlök och örter som "aromsmör", kokt potatis och broccoli.
Min portion bestod av 2/3 broccoli och 1/3 kött och potatis. Min mans portion bestod av 1 broccolibukett (den minsta) och resten kött och potatis. Det blev alltså rester. Här slängs sällan någonting i matväg. Mat som blir över fryses in eller också blir det en restmiddag.
Jag gillar inte heller att slänga saker. Bra tips om man skulle få broccoli över!
SvaraRaderaOckså en favorit! Gott!!!
SvaraRaderaSmulan
Tillägg...
SvaraRaderaMåste berätta att idag har jag gjort en stooor kittel pölsa. Det är ju älgjaktstider, och då blir det mycket kött att ta hand om...
Dessutom har K. kommit hem med en halv gris - men den får han äta själv. :) Utom skinkan förstås!
Till helgen ska jag göra kalvsylta.
Den brukar bli jättegod!
Smulan
Maja: När nu bonden och andra inblandade har gjort sig ett sån´t besvär att få maten från sin jord till vårt bord så visst är det synd och skam att kassera matrester.
SvaraRaderaHej Smulan! Pölsa var det evigheter se´n jag åt. Det är inte alls dumt när det görs på prima kött. Mammas pölsa innehöll bara kokt kött som maldes och korngryn, vill jag minnas.
SvaraRaderaÄter du inte fläskkött??
Pölsan är gjord på bra malt kött, tycker även jag som är väldigt kräsen på kött. Korngryn, buljong och kryddor kompletterar pölsan.
SvaraRaderaMen pölsan, älg, annat viltkött och fläskköttet är K:s maträtter, jag föredrar helst fisk.
Jag äter ibland av vårt eget viltkött, men jag äter inte kött från affärer eller på restaurang.
Smulan: Då minns jag ganska rätt hur mamma gjorde. Jag var lite osäker på om det var risgryn eller korngryn hon använde.
SvaraRaderaman får väll aldrig broccoli över tokfransar ;)
SvaraRaderaÄr den go då?
SvaraRaderaAnonym: Smaken är ju alltid delad. Det beror på vad man gillar. Jag gillar broccoli och tycker att gratängen är god.
SvaraRaderaJag provar nu hoppas den ska smaka.
SvaraRaderaKram Lotta
Hej Lotta, Använder du färsk eller fryst broccoli? Djupfryst broccoli lär visst glaseras med vatten vid infrysningen och som broccolikund vill man ju helst inte betala för vatten i paketen.
SvaraRaderaDen här ska jag testa idag!!
SvaraRaderaRebecka: Hoppas den smakar!
SvaraRadera