onsdag, oktober 24, 2007

Enkel Broccoligratäng

Gott som tillbehör till allt stekt kött, korv, färsrätter, rökt skinka...

Broccoligratäng







INGREDIENSER:
4 personer

cirka 5 - 6 hg broccolibuketter

OSTSÅS:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 kryddmått peppar
1 äggula
4 msk grädde
2 dl riven ost, t ex Herrgård


GÖR SÅ HÄR:
1. Fryst broccoli kokas enligt anvisning på paketet.
2. Låt den rinna av och lägg den i en smord form med höga kanter,
3. Fräs smör och mjöl i en kastrull
4. Späd under vispning med gräddmjölken,
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Rör ut äggulan med lite grädde och vispa ner i såsen.
7. Tillsätt osten och låt den smälta ner utan att koka såsen.
8. Häll såsen över broccolin, sätt formen på gallret i ugnen och gratinera i 225° ugnsvärme ca 10 minuter eller tills ostsåsen fått fin färg.

I själva verket gjordes gratängen på broccolirester från gårdagens middag. Meny: Skivad stekt fläskkarré med en klick Cantadou färskost med vitlök och örter som "aromsmör", kokt potatis och broccoli.

Min portion bestod av 2/3 broccoli och 1/3 kött och potatis. Min mans portion bestod av 1 broccolibukett (den minsta) och resten kött och potatis. Det blev alltså rester. Här slängs sällan någonting i matväg. Mat som blir över fryses in eller också blir det en restmiddag.

14 kommentarer:

  1. Jag gillar inte heller att slänga saker. Bra tips om man skulle få broccoli över!

    SvaraRadera
  2. Också en favorit! Gott!!!
    Smulan

    SvaraRadera
  3. Tillägg...
    Måste berätta att idag har jag gjort en stooor kittel pölsa. Det är ju älgjaktstider, och då blir det mycket kött att ta hand om...

    Dessutom har K. kommit hem med en halv gris - men den får han äta själv. :) Utom skinkan förstås!

    Till helgen ska jag göra kalvsylta.
    Den brukar bli jättegod!

    Smulan

    SvaraRadera
  4. Maja: När nu bonden och andra inblandade har gjort sig ett sån´t besvär att få maten från sin jord till vårt bord så visst är det synd och skam att kassera matrester.

    SvaraRadera
  5. Hej Smulan! Pölsa var det evigheter se´n jag åt. Det är inte alls dumt när det görs på prima kött. Mammas pölsa innehöll bara kokt kött som maldes och korngryn, vill jag minnas.
    Äter du inte fläskkött??

    SvaraRadera
  6. Pölsan är gjord på bra malt kött, tycker även jag som är väldigt kräsen på kött. Korngryn, buljong och kryddor kompletterar pölsan.

    Men pölsan, älg, annat viltkött och fläskköttet är K:s maträtter, jag föredrar helst fisk.

    Jag äter ibland av vårt eget viltkött, men jag äter inte kött från affärer eller på restaurang.

    SvaraRadera
  7. Smulan: Då minns jag ganska rätt hur mamma gjorde. Jag var lite osäker på om det var risgryn eller korngryn hon använde.

    SvaraRadera
  8. man får väll aldrig broccoli över tokfransar ;)

    SvaraRadera
  9. Är den go då?

    SvaraRadera
  10. Anonym: Smaken är ju alltid delad. Det beror på vad man gillar. Jag gillar broccoli och tycker att gratängen är god.

    SvaraRadera
  11. Hej Lotta, Använder du färsk eller fryst broccoli? Djupfryst broccoli lär visst glaseras med vatten vid infrysningen och som broccolikund vill man ju helst inte betala för vatten i paketen.

    SvaraRadera
  12. Den här ska jag testa idag!!

    SvaraRadera
  13. Rebecka: Hoppas den smakar!

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...