torsdag, juli 06, 2006

Lätt svartvinbärsvin (Black currant wine)

5 liter kokt, avsvalnat vatten
3 liter repade svarta vinbär
8 sockerbitar varje dag i tre månader

1 plastdamejeanne eller en stark glasflaska med patentkork

GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg de repade, lätt krossade vinbären i damejeannen
2. Häll över det kokta vattnet som fått svalna till cirka 30 grader
3. Lägg i 8 sockerbitar, skaka och låt stå i rumstemperatur (18-20 grader)
4. Mata vinet med 8 sockerbitar och skaka varje dag i tre månader
5. Mot slutet bör man öppna flaskan försiktigt eftersom trycket är stort
6. Låt vinet vila ytterligare några veckor innan Du silar ifrån bären och häller upp på flaskor

Vinbären ska inte sköljas innan. Då avlägsnar man jästsvamparna som finns naturligt på skalen. Men särskild vinjäst kan förstås tillsättas till denna dryck om man så vill.

22 kommentarer:

  1. Jag gjorde enligt ditt recept för ett år sedan och nu är det dags för en andra omgång! Vinet blev jättebra och har en liten antoning av Sherry. Tack för att du delade med dig av ditt recept!

    SvaraRadera
  2. Camilla: Kul att det blev bra och inte för sött. Receptet är gammalt, 1940-50-tal vill jag minnas.

    Jag har sett sockerbitsvinrecept med plommon också:
    3 kg Plommon
    3 kg Bitsocker
    5 l Vatten

    Det kan ju vara ett alternativ för den som har egna plommonträd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde svart vinbärsvin på 8o talet med bitsocker. Det blev kanongott som glögg, jag tillsatte glöggkryddor o värmde, man kan ju spetsa också. Nu har jag gjort en sats igen, får väl se om det funkar som glögg ;)

      Radera
  3. Hej!
    Skulle bara vilja veta, angående svartvinbärsvinet, om man ska ventilera den sista månaden eller låta flaskan vara stängd?

    SvaraRadera
  4. Jag undrar hur länge vinet skall lagras efter det hälls upp på flaskor?
    MVH Björn

    SvaraRadera
  5. @Björn: Det här svartvinbärsvinet är ju inget starkvin. Du kan alltså i princip inte hoppas på är att det ska ligga och bli bättre med lång lagring. Varför inte experimentera... göm och "glöm" bort en flaska i 5-10 år och se vad som händer med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Öppnade nyss en flaska som är minst tio år gammal.. Den har legat i kall källare och gottat till sig.. Den smakar underbart gott... Inte alls så söt sliskig som detta vin kan bli.. Glatt överraskad.. Min man tror den legat runt 15 år.. Synd man inte satt på en etikett..

      Radera
  6. En del menar i stället att man ska lagra i 3-4 år innan det blir riktigt bra.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Gjorde detta vin i ett Höganäskrus utan lock och skakningar eller dyligt. Stoppade bara i sockerbitar varje dag. Nu 3-4 år senare på flaska är vinet fantastiskt gott.
    Sven-Åke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sven-Åke,
      Va' bra och tack för att du ville berätta det. Det förenklar ju hela vinproceduren betydligt.

      Radera
  8. Hej! Finns det en anledning till att det är just bitsocker, eller kan man använda motsvarande mängd vanligt strösocker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Elina: Vem vet. Det borde funka, kan man tycka. Socker som socker ... bitsocker är ju ihoppressat strösocker. Recept på bitsockervin har gammalt ursprung. Då bestod det klassiska bitsockret av hårt pressat socker som det tog lång tid att lösa upp. Numera finns bitsocker i många olika varianter där både hårdheten och storleken på sockerbiten skiljer sig åt.

      Radera
  9. Hjälp! Har satt en sats en ditt recept - Hade tidigare ett gammalt recept med strösocker 1 gång/vecka. TROR att det var 2,5 dl. Nu började vi med socker bitar - enl ditt recept, men nya sockerbitar är inte lika de gamla - dessutom är locket på tunnan jättesvårt att öppna, så efter 6 dagar hällde vi i 2,5 del strösocker. Det verkar stå still - vad gör man? Nån som vet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför inte testa att tillsätta vinjäst, 1g vinsvavla och några gram jästnärsalt så får du se om du kan få igång satsen igen.

      Radera
    2. Tack Karin för råd.
      LYCKA - VI KLÄMDE TILL MED 2,5 DL SOCKER - NU "PUTTRAR" DET I TUNNAN!

      Vi hittade vårt gamla recept i vår grund...mössen hade smakat lite på det (inte gott tack o lov).
      Där stod 3,5 dl strösocker 1 gång i veckan - 10 ggr -
      Så nu blir det så i fortsättningen.
      Man ska aldrig ge upp!

      Radera
    3. Så sant.
      Ingenting är omöjligt .... det omöjliga tar bara längre tid.

      Radera
  10. Hej!
    Jag har kört med strösocker motsvarande mängd i två månader nu. Vad jag förstår av receptet så ska man låta det vila nu den sista månaden och då inte tillsätta socker. Stämmer det? Detta är första gången jag gör något sånt här så jag är rätt novis...

    M.v.h.
    ///Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Stefan: Sockras i tre månader. Därefter vila några veckor (gärna på ett svalare ställe). Sila och häll upp på flaskor.

      Radera
  11. Hej! Jag har nu ca 4veckor kvar utav tiden men vinet rinner ut snabbt så fort jag bara gör någon öppning så jag kan inte lägga i några sockerbitar. Har ni någon tips ni kan ge mig på hur jag ska göra? Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym: Jag måste säga att jag inte vet. Har du använt för liten damejeanne? Kan du inte bara tömma den på en del vätska så att du får plats med fler sockerbitar.

      Radera
  12. Gjorde det här vinet på 80 talet o tyckte det var gott som glögg, tillsatte glöggkryddor o ev spetsade lite. Har nu en ny laddning på gång :) Får väl se om det blir bra.

    SvaraRadera
  13. Gjorde detta vin på 80 talet. Det var väldigt gott som glögg. Har nu en ny laddning på gång. Får väl se om det blir lika bra :)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...