Hösten är definitivt den tid då matsamlaren i mig kommer fram. Därför är frys och förråd nu sprängfyllda med älgkött, fisk, bär och svamp. Allt kan jag inte behålla själv. En del av överskottet skänker jag bort. Alltid finns det någon som blir glad över det.
Mycket kantareller har det blivit. Det är dags att paja höstmörkret med en kantarellpaj.
Perfekt kvällsmat!

Med lite grahamsmjöl i degen blir pajskalet både godare och nyttigare. Just den här pajvarianten är äggfri vilket är en fördel för äggallergikern.
Ingredienser:
Pajskal
125 gram smör
2½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 nypa salt
3 msk kallt vatten
Fyllning
minst ½ liter rensade och förkokta kantareller
2 msk smör
½ dl hackad gräslök
3 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde och hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2-3 dl riven lagrad ost (Västerbottensost)
Garnering
½ dl hackad gräslök
Gör så här:
Pajskal
Smula smör i vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila ungefär en timme i kylskåpet.
Värm ugnen till 225°.
Fyllning
Fräs kantarellerna i smör tills det knäpper i dem.
Pudra över vetemjöl och späd med gräddmjölk.
Låt det småputtra till en krämig stuvning.
Krydda med salt, svartpeppar och hackad gräslök.
Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper.
Tryck ut i en form.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fördela stuvningen över pajbotten och strö över riven lagrad ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt pajen svalna en liten stund och strö sedan över gräslök.
En blandad sallad kan serveras till. Blandad sallad med... hmm... KISTTOMATER - Vad för slags tomater är det???

Tomater från andra sidan GRAVEN... :):):)
SvaraRaderaFröken Dill: "V" har gått hädan. Stackarn.
SvaraRaderaPrecis vår tanke, de kan ju inte smaka något vidare när de hamnat i en kista...
SvaraRaderaMårtenssons: Det var väl därför som de såldes så billigt.
SvaraRadera